Projekt, ki si je prislužil nagrado Piranesi, je člane strokovne komisije prepričal z "rahločutno in sentimentalno" arhitekturo. Projekt bronastega zvona v gozdu je po mnenju komisije vizualno umirjen, njegova oblika pa ponavlja drevesno deblo oz. odžagano, napol posekano drevo v gozdu. "Formalna tišina in fizična resonanca sta osvobojeni množice znakov in informacij. Zvok sonca se pojavi kot motnja v tišini gozda in nas spominja na strašnost človeškega dogodka pred desetletji," so v obrazložitvi nagrade zapisali člani komisije.

Študentsko priznanje Piranesi je letos dobila Meta Kutin pod mentorstvom Heinza Tesarja za študentski projekt z naslovom Muzej skulpture 20. stoletja.

Mednarodna strokovna komisija je podelila tudi dve priznanji Piranesi. Prvo je prejel projekt z naslovom Subvencionirane stanovanjske gradnje na Hrvaškem. Komisija se je zanj odločila zaradi "visoke ravni stanovanjske arhitekture" in skupinsko priznanje podelila celotnemu izboru hrvaške selekcije, v kateri je bilo 11 hrvaških arhitektov.

Drugo priznanje Piranesi pa je dobil Josef Pleskot za projekt Generalnega konzulata Češke republike v Muenchnu. Omenjeni projekt po menju strokovne komisije "izpričuje suvereno obvladovanje sodobnega jezika arhitekture in obenem poznavanje tradicij, iz katerih izhaja, in sicer evropske ter še posebej češke moderne," so v poročilu zapisali člani žirije.

S podelitvijo nagrad se je danes končalo tradicionalno tridnevno mednarodno srečanje arhitektov v Piranu, ki je letos potekalo pod naslovom Arhitekt in družba.