Takoj po uvedbi postopka za ugotavljanje nesposobnosti koprski načelnik Danijel Kavčič ni hotel dajati izjav, ker je bil na bolniškem dopustu in ministrovega sklepa zato ni prejel. Kavčič je sicer še zdaj na bolniškem dopustu, vendar je pred dnevi kljub temu dvignil pošto in se seznanil z vsebino sklepa.

"Gre za politično ozadje. Prepričan sem, da želijo posamezniki koprske združene liste socialnih demokratov s pomočjo ministra Bohinca na tak način pripraviti delovno mesto za državno sekretarko notranjega ministrstva Astrid Prašnikar, ki se ji s prihajajočimi volitvami izteka mandat," pravi Danijel Kavčič in dodaja, da se mu zdi zelo nekorektno, da so se ga lotili na tak način.

"V preteklih dveh mesecih sem bil nekajkrat na pogovorih v Ljubljani. Nazadnje sem bil pri ministru Bohincu sredi julija. Od mene je zahteval, naj odstopim, sicer bo sprožil postopek. Odstopiti nisem hotel, ker sem prepričan, da za to ni nobenih razlogov," še pojasnjuje Kavčič. Ob tem priznava, da imajo na koprski upravni enoti res nekaj težav, vendar te po njegovem mnenju niso tako velike, da bi terjale njegov odstop.

"Med drugim načelnik ni poskrbel, da bi, tako kot so to storili v vseh preostalih 57 upravnih enotah, izvedli anketo o zadovoljstvu strank s storitvami upravne enote in anketo med zaposlenimi o odnosih znotraj upravne enote. Medsebojni odnosi v kolektivu so namreč zelo slabi. Gre tudi za domnevne nepravilnosti pri poročanju notranjemu ministrstvu o rešenih zadevah," je za naš časopis razloge za uvedbo postopka že konec avgusta navajal državni sekretar Gregor Virant .

Kavčič zdaj pojasnjuje, da lani res niso izpeljali ankete o zadovoljstvu strank, ker ni hotel dodatno obremenjevati svojih zaposlenih, za zunanje sodelavce pa ni hotel porabljati davkoplačevalskega denarja. Letos so tako anketo že izpeljali. "Očitki o nepravilnih podatkih o upravnih zadevah so nekorektni, saj je naša upravna enota šele decembra lani dobila program za natančno spremljanje upravnih postopkov," je prepričan Kavčič.

Pravi tudi, da so v zadnjem času zmanjšali zaostanke. Na očitke, da so odnosi med zaposlenimi v njegovi upravni enoti kritični, pa odgovarja, da niso nič bolj kritični kot v nekaterih drugih upravnih enotah. Načelnik Kavčič do včeraj še ni dobil poziva za zaslišanje pred komisijo. Vprašanje je tudi, ali ga bo ta do konca meseca sploh lahko zaslišala, saj je do nadaljnjega na bolniškem dopustu. "Minister me sicer lahko vsak trenutek razreši, vendar bi bilo to nezakonito," končuje Kavčič, ki je leta 1995 prevzel koprsko upravno enoto kot član LDS. Njihov član je še danes.

Astrid Prašnikar vse odločno zanika

"Nikoli si nisem želela in nimam prav nobenih ambicij, da bi prišla za načelnico koprske upravne enote. Zagotavljam tudi, da za to mesto sploh ne bom kandidirala, saj imam drugačne, bolj ambiciozne načrte," je zatrdila državna sekretarka za lokalno samoupravo Astrid Prašnikar. Ogorčena je nad takšnimi Kavčičevimi izjavami, za katere ve že več mesecev. "To je najlažji način, da pozornost s svojih napak in s katastrofalnega stanja na koprski UE preusmeri drugam."