V AS opozarjajo predvsem na problem neurejenosti vprašanja meje s Hrvaško, pri čemer po njihovem mnenju nič ne kaže, da se bo to vprašanje kmalu tudi uredilo. "Še posebno ne, če se bo slovenska zunanja politika še naprej tako medlo odzivala v situacijah, ko nam istrski ribiči postavljajo mejo na morju," poudarjajo. V AS sicer priznavajo, da sta za "reševanje dvostranskih problemov potrebna najmanj dva", vendar pa kljub temu ugotavljajo, da dobro desetletje trajajoči problemi niso razlog za samohvalo.

Pri tem tudi izpostavljajo, da kljub temu, da je Slovenija članica Evropske unije in zveze NATO, Hrvaška pa se v obe integraciji šele vključuje, slovenska diplomacija doslej teh pozicij ni znala izkoristiti, za kar je po mnenju AS odgovorna predvsem LDS, ki je v zadnjih letih vodila vlado, na drugem mestu pa predvsem nekdanji minister za zunanje zadeve.

V AS so spomnili tudi na Ruplov podpis vilniuške izjave pred dobrim letom in pol, s katero je Slovenijo priključil državam podpornicam ameriške politike do Iraka. S tem naj bi kršil tudi slovensko ustavo, ker je spodbujal k nasilju in vojni, toda to po mnenju večine poslancev tedaj ni bil zadosten razlog za interpelacijo ministra. Pobude za to tedaj ni podprlo niti potrebnih deset poslancev, kolikor je potrebno za razpravo o interpelaciji, še opozarjajo v AS in pri tem izpostavljajo, da pobude ni želel podpisati nobeden od poslancev Koalicije Slovenija.Kot še poudarjajo v AS, sicer razumejo, da "v lastno skledo ne gre pljuvati", zato zunanje politike ne kritizirajo predstavniki vladnih strank, ki jim je nekdanji zunanji minister do včeraj pripadal, kakor tudi ne opozicija, kamor se je po odstavitvi s položaja zatekel.