Glasbenik s Primorske, ki ga poznamo že vrsto let, Gianni Rijavec, stopa v zadnjem času po poti, ki skuša s pomočjo glasbe, s katero je prepleteno vse njegovo življenje, pomagati otrokom, ki so potrebni pomoči, predvsem pa tako utira pot miru in ljubezni. Vse skupaj se je začelo ob obisku Bosne leta 1999, ko je Gianni na mednarodnem pop festivalu Forte 99 v Sarajevu uzrl velike otroške oči z ranjeno dušo in telesom. Še dolgo potem ni mogel izbrisati iz spomina najmlajše žrtve nesmiselne vojne, te mile in nedolžne žrtve min. Tako se je utrnila misel o dobrodelnem projektu Zdravljica miru, ki je zaživela s predstavitvijo nosilne pesmi Beli golob.

Beli golob je poletel

In začelo se je. Ustanovil je fundacijo Beli golob, stopil do takratnega predsednika države Milana Kučana, ki je akcijo podprl in tako postal tudi častni pokrovitelj projekta. S pesmijo Beli golob je začel utirati pot miru, v ta svoj krog pa je vključil še številne druge glasbenike po vsem svetu, ki so sprejeli to pesem za svojo himno. Pravzaprav se je v istem času (Gianni je lani izdal tudi svoj novi album z naslovom Gianni, op. p.) vrnil tudi na koncertne odre. Začela se je velika slovenska turneja z naslovom Gianni - zgodba o miru in ljubezni. Prvi koncert je bil 9. maja lani v Novi Gorici, zatem pa je pripravil koncerte v Bovcu, Novem mestu in Kamniku. Z njegovim pozivom k miru, ki odmeva tudi na njegovih koncertih, se nadaljuje širjenje omenjenega kroga evropskega Band Aida, v katerem pojejo pesem Beli golob. Krog sestavljajo: Toto Cotugno - Italija, Fernando Pereira - Portugalska, Helena Vondračkova - Češka, Alexis - Nemčija, Waterloo&Robinson - Avstrija, Petar Grašo - Hrvaška, gostje iz ZDA - legendara skupina The Platters in Gianni Rijavec - Slovenija. Kot kaže, Giannijevega poslanstva ne podpirajo le glasbeniki s pozitivnimi mislimi, slovenski glasbenik ima tudi podporo in blagoslov dveh od največjih svetovnih duhovnih osebnosti. Osebni sprejem Giannija pri papežu Janezu Pavlu II. v Vatikanu je bilo zanj osebno in zanj kot glasbenika, za njegov projekt in tudi za slovensko državo izredno pomembno. Papež je blagoslovil Giannijev projekt, 28. oktobra lani pa je Giannija v Dhalamshari v Indiji sprejel tudi dalajlama. Zakaj zgodba o miru in ljubezni? Gianni že od nekdaj poje o ljubezni, večina njegovih skladb ima ljubezensko tematiko. Kot sam pravi, piše to zgodbo o miru mirovniški let Belega goloba. Vse skupaj je združeno v eni osebi, Gianniju Rijavcu, ki ga večina ljudi dandanes že imenuje slovenski glasbeni ambasador miru.

Koncerti v živo za žive

Gianni nadaljuje s koncerti, ki jih je začel pripravljati lani. Turneja je, kot je poudaril, posvečena tudi vstopu Slovenije v Evropsko unijo. Koncerti potekajo v živo, saj ima Gianni spremljevalno skupino, ki jo sestavljajo prekaljeni glasbeniki. Sestavni del scene na odru je klavir, nepogrešljiv Giannijev spremljevalec. Turneja bo predvidoma trajala do konca letošnjega leta. Ob tej priložnosti je pred kratkim izšla tudi knjiga z naslovom Gianni - zgodba o miru in ljubezni, v kateri so zbrane zgodbe domačih in tujih avtorjev na temo miru in ljubezni. Posebnost koncertov je tudi videoprojekcija na velikem platnu, ki je nekakšen glasbeni film. Napovemo naj le prva dva od prihodnjih koncertov, ki predstavljata nekakšen vrhunec slovenske turneje - to bosta koncerta v Mariboru in Ljubljani. 5. februarja ob 19.30 bo v Unionski dvorani v Mariboru veliki koncert, na katerem bodo nastopili glasbeniki Glasbene matice iz Maribora, Glasbena skrinjica Glasbene matice Maribor, ženski pevski zbor Glasbene matice Maribor z zborovodkinjo Miro Harnik, pevski oddelek Glasbene matice Maribor pod vodstvom Dragice Kladnik - Dade in komorni orkester elektronskih orgel, ki ga vodi Drago Kotnik. Koncert v Mariboru bo hkrati posvečen tudi slovenskemu kulturnemu prazniku, čisti dobiček od prodaje kart pa bo namenjen tibetanskim otrokom, ki se šolajo v TCV (Tibetan Children Village) v Dhalamshari v Indiji. Naslednji koncert bo 13. februarja ob 19.30 v Filharmoniji v Ljubljani z enakim naslovom: Gianni - zgodba o miru in ljubezni. Nastopili bodo: popularni pevec Fernando Pereira s Portugalske, tibetanska pevka Namgyal Lhamo, trobilni ansambel Slovenske Filharmonije, mešani pevski zbor Trnovo pri Gorici pod vodstvom Giannija Rijavca in mladinski pevski zbor osnovne šole Stranje. Koncert, ki bo na predvečer valentinovega, bo prav tako posvečen slovenskemu kulturnemu prazniku, dobiček s koncerta pa bo prav tako namenjen otrokom iz Tibeta.

Ne vrag, le sosed bo mejak

Pred letom dni ste poudarili, da se s to poslanico miru obračate neposredno na ljudi, ki imajo vajeti svetovnega miru v svojih rokah. "Tako je. Vsi veliki ljudje so doslej tudi prisluhnili mojemu projektu, na vrsti so še drugi svetovni velikani, h katerim se bom odpravil. V kratkem se nameravam srečati tudi z Nelsonom Mandelo, ki ima tako kot oba moža, ki sem ju že obiskal, močan in pozitiven vpliv na široke ljudske množice. Porcelanastega belega golobčka podarjamo vsem, ki si prizadevajo za mir, drugim, v mislih imam nosilce oblasti, med katerimi vsi tudi niso vedno za mir, pa ves čas pišemo poslanice miru, kajti prav od njih je pogosto odvisen svetovni mir." Glasbena turneja se nadaljuje. Kdaj boste začeli z gostovanji med našimi izseljenci po svetu? "Ta trenutek se dogovarjam za turnejo po Avstraliji, nastopili bomo v Melbournu, Sidneyu, Camberri in morda še kje. S koncerti nameravamo obeležiti tudi dan državnosti 25. junija. Pred leti sem že veliko nastopal za naše izseljence v Avstraliji, Kanadi, ZDA in na Švedskem, tokrat pa me vodi pot miru in ljubezni s sporočilom, ki ga želimo posredovati s pesmijo Beli golob, ki nosi v sebi stihe Prešernove Zdravljice. Osnovno misel - ne vrag, le sosed bo mejak - želim razširiti po vsem svetu. Naj ta Beli golob postane epidemija! Naj se ga ljudje nalezejo! To si želim, ker je v tem zgodovinskem trenutku mir prepotreben. Tako papež Janez Pavel II. kot dalajlama sta mi povedala enako: ljudem po vsem svetu ta čas primanjkuje notranjega miru, zato se čudne stvari dogajajo že v družini, nestrpnost se potem širi med sosedi, zatem po državi in ne nazadnje po vsem svetu."

Zgodba o miru in ljubezni se torej nadaljuje.

"Želim si in delam v tej smeri, da bi naša pesem postala evropska himna miru. Da bi pesem Beli golob s Prešernovimi verzi do 1. maja prepevalo petindvajset glasbenikov iz vseh držav, ki bodo takrat sestavljale Evropsko unijo. Evropa ima svojo himno, nima pa himne miru, ki se zdi meni še bolj pomembna od prve. Če nam bo Evropa lahko zagotovila eno samo stvar - mir, bomo v tej skupnosti lahko zares zadovoljni."