Med 25. julijem in 10. avgustom se bo pevski zbor Carmina Slovenica udeležil svetovnega simpozija za zborovsko glasbo v Hongkongu, Pekingu, Guyangu in Guangzhou, nastopil pa bo tudi na mednarodnem festivalu zborovske glasbe. "Na Kitajsko se odpravljamo na povabilo direktorja hongkongškega zborovskega združenja, ki je bil navdušen nad našim lanskim nastopom v Carasasu," je izhodišča gostovanja pojasnila Karmina Šilec , idejna voditeljica Carmine Slovenice in dirigentka zbora. "Na simpoziju bodo poleg nas gostovali še danski deški zbor, zbor Ars Nova iz Argentine in Colburn Children`s Choir iz ZDA."

Zborovski festival je zasnovan kot koncertna turneja po Kitajski. "Na njej bom imela več predavanj o zborovski glasbi, naš zbor pa bo koncertiral samostojno," je povedala Šilčeva in dodala, da bodo kitajskemu občinstvu predstavili štiri programe: slovensko in balkansko zborovsko glasbo, sodobno zborovsko glasbo ter kompozicije ženskih skladateljic.

Carmina Slovenica spada med vodilne ansamble v svetovnem mladinskem in otroškem zborovskem gibanju. Na mednarodnih tekmovanjih je ta zbor dosegel številne odmevne rezultate, letos je koncertirali tudi na proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku ter na podelitvi Prešernovih nagrad in nagrad Prešernovega sklada. Slednjo nagrado je dobila tudi Karmina Šilec za glasbeno-scenski projekt Vampirabile, izveden z zborom Carmina Slovenica.