Prireditelji so se letos odločili, da bodo predstavili povsem nov glasovalni sistem. V prvem krogu se seštevajo glasovi gledalcev in strokovne žirije, v drugega se uvrstijo najboljše tri pesmi, nakar odloča le "televoting". Kot so mnogi napovedovali, bi bilo zaradi novega sistema lahko znova veliko povedati. Najstniška pop atrakcija Bepop je namreč v prvem krogu za sila povprečno narejeno in izvedeno pesem dobila skoraj deset tisoč glasov gledalcev več kot tekmeci. A kaj, ko jim žirija, ki so jo tokrat sestavljali trije člani iz tujine in trije iz Slovenije (med njimi tudi pravnik z RTV Dragan Trivič), ni namenila niti ene točke. Boj treh div se je lahko začel.

LJUDSKI PEVKI

Alenka Godec je pesem Poglej me v oči napisala s pomočjo para Aleš Klinar in Anja Rupel, Nuša Derenda s pomočjo Matjaža Vlašiča, Karmen Stavec pa zmagovalno pesem Lep poletni dan (prejela je dobrih 20.000 glasov) v standardnem paru s svojim izbrancem Martinom Štibernikom. "Bolj bi mi bilo všeč, če bi bil samo en krog glasovanja (smeh). Takrat bi pač zmagala. Sicer pa je občinstvo že lani jasno pokazalo, da hoče odločati o zmagovalcu. Tokrat jim je bilo to tudi dano. Vedela sem, da če pridem med prve tri s takšnima, bolj ljudskima pevkama, pač bolj po meri Slovencev, in s tem ne mislim nič slabega, da nimam veliko možnosti. Tukaj se pač še prebijam," je povedala Alenka Godec , ki se zaradi napačne telefonske številke (namesto 30 na koncu številke so dejali 33), izgovorjene v finalu, ni nič kaj veliko razburjala. Bolj so bili živčni zaradi te napake prireditelji. "Očitno se vedno najdejo nekateri, ki iščejo škandalčke. Če ste opazili, kakšen naskok je imela Kamen že pred končnim glasovanjem, se mi to ne zdi odločilnega pomena, pa tudi režija se je takoj odzvala s prikazom pravih številk," je pojasnjevala Miša Molk . Režiser Petar Juratovec pa je dodal: "V tem ne vidim nobenega problema. Gre pač za lapsus lingue voditeljice." Gledalci s tem bržkone res niso imeli večjih težav, so pa zato zaradi tega najbrž imeli kakšno težavo poslušalci Radia Slovenija, ki je prireditev tudi neposredno prenašal. "Na radiu je prenos komentirala kolegica Nina Simonič. Mislim, da bi ona lahko kaj povedala," je pripomnil Juratovec in povzročil pravi preplah. Nina Simonič je povedala, da ni imela številke na prikazovalniku, in hitro končala, saj jo je urednica Vala 202 Darja Groznik opozorila, da ni pristojna za komentarje. Pa se je sicer zelo dober splošni vtis znova v trenutku pokvaril.

TISOČ KILOMETROV ZA KARMEN

Karmen Stavec je svojih pet minut oziroma kar tri mesece kljub vsem zapletom dobro izkoristila. Novinarji so si jo namreč skoraj podajali, obenem pa jo je zalezovala še skupina njenih navijačev iz Belgije. "Videli smo jo lani in takoj nam je bila všeč. Posebej zaradi nje smo se pripeljali iz Belgije. Zagotovo bomo za njo navijali tudi v Latviji," je povedal eden najbolj vnetih belgijskih privržencev Karmen. "Nimam pojma, od kod so se vzeli," je pripomnila vidno vznemirjena zmagovalka in znova točila solze - tokrat seveda solze sreče. "Čeprav bom v Rigi nastopila kot zadnja, tam zagotovo ne bom zadnja," je povedala. No, Karmen, ki je nastopila s spremljevalnimi pevci iz Hrvaške (Vlatka Patkarić, Irena Ulec, Miloš Malešević, Elvis Dobrilović), ne bo imela veliko težav niti s prevajanjem pesmi, o čemer se bodo sicer odločali v prihodnjih tednih, saj je večji del refrena sestavljen iz petkrat se ponavljajočih "na". Karmen se je na Emo pripravljala pet mesecev, podobno kot zmagovalka žirije Alenka Godec : "Priprav je bilo ogromno. Ema pač zahteva `konjske` priprave." Sicer pa je neformalni del Eme minil brez kakršne večje zakuske. Generalni direktor RTV Aleks Štakul namreč za ta del ni odobril denarja. "Koliko je stala prireditev, ne morem povedati, saj je to poslovna skrivnost," je zaključila urednica razvedrilnega programa javne televizije Miša Molk. "Trojček", ki nas bo 24. maja predstavljal v Rigi.