Po tistem so me predali trem kriminalistom v civilu, ki so me odpeljali v službeno vozilo. Lisice so se vedno bolj zatezala, začeli so mi mrtveti prsti na obeh rokah in na to sem opozoril kriminaliste. Lisice so mi želeli sneti, ampak so ugotovili, da tega ne morejo. Eden od njih je stopil do prtljažnika in poskušal s kleščami, pa ni šlo. Nato je drugi privlekel lasten lovski nož in po daljšem poskušanju so lisice prerezali s tem nožem. Tem fantom se zaradi tega zahvaljujem in spoštujem, da so naredili vse, da bi mi odstranili lisice. To pa ne spremeni dejstva, na kakšen način je policija kot institucija ukrepala proti meni. Jasno mi je, da so policisti delali po odredbi nadrejenih."

***Boštjan Penko bo nastopil tudi v naslednji SPELTKI  s Simono Rakuša: Oddajo si boste lahko na video.dnevnik.si ogledali ta konec tedna***

Interni predpis policije - pravilnik o policijskih pooblastilih - o vklepanju pravi. V 71. členu je opisan postopek uporabe prosilnih sredstev in tam jasno piše, da mora policist pred uporabo prisilnih sredstev osebi ukazati, kaj mora storiti, in jo opozoriti, da bo ob neupoštevanju ukazov uporabil prisilno sredstvo. Kot razlaga Penko, so ga policisti brez opozorila vklenili. Zakaj so tako postopali, nam včeraj policija ni želela pojasniti, odgovarja le, da so ravnali v skladu s predpisi.

Sicer pa v omenjenem pravilniku v 73. členu še piše, da mora policist pri uporabi vrste in intenzitete prisilnih sredstev upoštevati, da je sorazmerna "načinu, sredstvu in moči upiranja ali napada osebe". Če se Penko aretaciji sploh ni upiral, je na mestu vprašanje, zakaj je policija na njem sploh uporabila prisilna sredstva. Kot je razumeti Penka, bo tudi ravnanje policije ob njegovi aretaciji razlog za pravno ukrepanje, ki ga napoveduje zaradi "nezakonito odvzete prostosti". Tukaj dodajmo, da je policija Penku že nekaj časa tajno sledila in opazovala, vse skupaj pa so snemali tudi s kamero. Tako je posneto tudi nedeljsko dogajanje pred stavbo SCT v ljubljanski Zupančičevi jami. Na posnetkih je videti, kako Ivan Zidar odklepa vrata poslovne stavbe, kako vanjo spušča Penka in kako Penko zapušča stavbo, posneta pa je tudi sama aretacija. Kot rečeno, policija pojasnil ne daje.

Sicer pa je možno, da se bo policija sklicevala na dejstvo, da je šlo za realizacijo dalj časa trajajoče operacije, pri čemer jim je bil znan podatek, da je Penko mojster borilnih veščin, kar bi lahko upravičevalo grob način odvzetja prostosti in takojšnje vklepanje. Ob takšnem argumentu pa je vprašanje, čemu so potem kmalu za tem kriminalisti Penku v avtu sneli lisice, kar pomeni, da ni predstavljal nevarnosti. Ob tem je v slovenskih pravniških vodah že zakrožila primerjava Penkove aretacije in aretacije Janeza Janše pred 20 leti. Takrat, v totalitarni državi, je državna varnost (SDV) Janšo aretirala brez uporabe prisilnih sredstev. Znana je fotografija Toneta Stojka iz leta 1988, ki prikazuje Janšo brez lisic in dva uslužbenca SDV, kako se sprehajajo do službenega vozila.

*** VIDEO: Boštjan Penko: gre za osebno maščevanje in zame se je, (ko so me izpustili), postopek šele začel ***

***VIDEO: Penko: Lisice so mi lahko spravili z rok le z nožem***