Kot je o pridržanju Penka in predsednika uprave SCT Ivana Zidarja pojasnil direktor urada kriminalistične policije pri Generalni policijski upravi Aleksander Jevšek, je kriminalistična policija v predkazenskem postopku zbrala dovolj informacij in podatkov za razlog za sum, da je višji državni tožilec storil kaznivo dejanja zlorabe uradnega položaja ali pravic po členu 261. kazenskega zakonika.

*** VIDEO: Do dokazov tudi s tajnim sledenjem ***

Zidar je osumljen napeljevanja k storitvi tega kaznivega dejanja, saj naj bi vedel, da je Penko zaposlen na vrhovnem državnem tožilstvu in da pozna podatke in vsebine iz odprtih kazenskih in predkazenskih postopkov ter zadeve, ki jih obravnava skupina državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala.

Več sestankov Penka in Zidarja

Z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi v času opravljanja funkcije višjega državnega tožilca naj bi zlorabljal položaj tožilca in se v dneh od 9. do 29. junija letos večkrat sestal z osebo, ki je osumljena storitve večjega števila kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

*** VIDEO: Čeferin: Ljudi se aretira brez vsakih dokazov ***

Kriminalisti so o ugotovitvah sproti obveščali skupino tožilcev za pregon organiziranega kriminala, ki je tudi sicer pristojna za preiskavo in ugotavljanje okoliščin v "znanih gradbenih zadevah", je pojasnil Jevšek. Dodal je, da je skupina ves čas usmerjala preiskavo in ukrepe kriminalistične policije.

Brezigarjeva: Penko kršil tožilsko etiko

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar je dodala, da je policija podala tudi predlog za izdajo odredbe za hišno preiskavo. A preiskovalni sodnik takšne odredbe ni izdal. Dejala je še, da je državni tožilec dolžan varovati ugled in dostojanstvo tožilske službe in da so tovrstna srečevanja z osumljenci v nasprotju s tožilsko etiko.

Penko: Postopek se je zame šele začel

Penko je nedeljsko ukrepanje policije in tožilstva označil kot protizakonito in protiustavno. "S tem, ko so me danes zjutraj spustili na prostost, se postopek zame ni končal, temveč šele začel," je dejal.

*** VIDEO: Penko: Lisice so mi lahko odstranili le z nožem ***

Povedal je, da so mu ob odvzemu prostosti pojasnili, da naj bi v času, ko je uradno še opravljal funkcijo državnega tožilca, v nasprotju z zakonom že opravljal odvetniške storitve. Ravnal naj bi z namenom pridobitve protipravne premoženjske koristi v zaenkrat še neugotovljeni obliki in višini.

Penko je potrdil, da se z Zidarjem nekajkrat sestal v času, ko je bil na rednem dopustu. Ta srečanja so bila v sklopu pogovorov s potencialnimi strankami, je pojasnil Penko, ki bo v torek začel z opravljanjem samostojne odvetniške dejavnosti.

Izročeni dokumenti se nanašajo na primer Fiesa

Dokumenti, ki so jih pri njemu zasegli policisti, so bile fotokopije dokumentacije iz različnih spisov, ki mu jo je izročil Zidar, nanašajo pa se na kazenski postopek, ki zoper Zidarja teče pri Okrožnem sodišču v Ljubljani. Zidar naj bi Penka prosil za zastopanje v primeru nakupa nepremičnine v Fiesi, kjer Zidarju očitajo zlorabo uradnega položaja.

"Tudi če bi imeli policisti in tožilstvo utemeljen razlog za ukrepanje, je bil postopek skrajno nesorazmeren z vsemi temeljnimi civilizacijskimi in pravnimi normami," je dejal in poudaril, da je bil vklenjen, nato pa mu je bila po njegovi presoji protipravno odvzeta prostost, ne da bi policija in tožilstvo kasneje sploh izvršila kakšno preiskovalno dejanje.

"Zaradi nezakonitega in protiustavnega ukrepanja ter zlorabe pooblastil akterjev tega postopka bom zoper njih uporabil vsa razpoložljiva pravna sredstva," je še poudaril Penko.

Zidar ogorčen in zaskrbljen

Zidar pa je izrazil ogorčenost in zaskrbljenost nad ravnanjem policije, ki ga je v nedeljo pridržala. Za preiskavo po njegovih besedah ni imela nobene odredbe sodišča, zato je šlo za protipravni odvzem prostosti. Zidar je dejanje označil kot šikaniranje in napovedal, da bo razmislil o ukrepanju zoper odgovorne osebe.