Znanstveniki že od prej vedo, da se ljudje redijo in hujšajo delno tudi glede na to, koliko maščobe je v njihovih maščobnih celicah. Novi izsledki so posebno pomembni za zelo pretežke ljudi, ki imajo lahko tudi dvakrat več maščobnih celic kot njihovi vitkejši vrstniki. Da bi določili starost maščobnih celic pri 35 osebah, so raziskovalci iskali radioaktivni ogljik, ki se je v njih nalagal med poskusnimi nadzemeljskimi jedrskimi eksplozijami v petdesetih in šestdesetih letih.

Celice umirajo in jih nadomeščajo nove, so ugotovili znanstveniki. Prav tako so ugotovili, da se je okoli deset odstotkov maščobnih celic vsako leto nadomestilo z novimi, ne glede na to, ali je bila oseba predebela ali ne. Skupno število celic pa je ostalo razmeroma nespremenjeno, in to kljub ekstremnim posegom za izgubljanje teže, kot je operacija zmanjšanja želodca. Strogo regulirano število maščobnih celic pri odraslem človeku lahko pojasni, zakaj pridobimo nazaj izgubljeno težo, pojasnjuje Bruce Buchholz, kemik iz nacionalnega laboratorija Lawrence Livermore v Livermoreu v Kaliforniji, ki je vodil raziskavo.

Študija je sprožila novo skrivnost: nekaj naroči telesu, naj ustvari nove maščobne celice, ko umrejo stare. Če bi lahko znanstveniki zaustavili ta proces, bi morda dejansko zmanjšali število maščobnih celic pri odraslih. Raziskava nakazuje, da se je treba za nadzor nad preveliko težo osredotočiti že na otroško obdobje, je povedal dr. Jeffrey Gimble, strokovnjak za maščobne izvorne celice iz biomedicinskega raziskovalnega centra Pennington v Baton Rougeu. "Če želimo do dvajsetega leta omejiti število maščobnih celic, je najbolj pameten pristop preprečiti njihov nastanek v otroštvu. Zaščita pred preveliko telesno težo v zgodnjih letih ima velik vpliv na zdravje in življenjsko dobo."