"Državni proračun oziroma način povečevanja obsega proračuna je omejen z rastjo BDP, kar vpliva tudi na povečanje proračuna za področje visokega šolstva in znanosti. Zato je povečanje na način, kot je predviden v predlogu zakona, neustrezen," je vlada zapisala v odklonilnem mnenju.

"Vlada bo pri pripravi proračunov za prihodnja leta ob upoštevanju predvidene rasti BDP načrtovala postopno rast sredstev za področje visokega šolstva in znanosti v obsegu, za katerega ocenjujemo, da bo v petletnem obdobju kumulativno večja od rešitve v predlogu zakona," je še zapisano v mnenju. Pomisleke do zakonskega predloga je v svojem pisnem mnenju izrazila tudi državnozborska zakonodajno-pravna služba.

Po predlogu bi država za zagotavljanje visokega šolstva ter znanstvene, raziskovalne in razvojne dejavnosti, ki se financirajo iz javnih sredstev, v okviru načrta razvojnih programov v letih 2010-2014 z vsakokratnimi letnimi proračuni zagotovila razvojna sredstva, ki v skupni višini ne bodo manjša od 65 milijonov evrov. Letna višina sredstev bi tako znašala 13 milijonov evrov.

Dodatna sredstva bi bila namenjena za izvajanje študijskih programov v skladu z bolonjsko prenovo visokega šolstva

Dodatna sredstva bi zagotovili za izvajanje študijskih programov v skladu z bolonjsko prenovo visokega šolstva, doseganje razmerja števila študentk ali študentov na visokošolsko učiteljico ali učitelja oziroma visokošolsko sodelavko ali sodelavca na visokošolskih zavodih v skladu z resolucijo o nacionalnem programu visokega šolstva 2007-2010.

VIDEO: Mojca Kucler Dolinar: Absolventskega staža v bolonjskih programih ne bo več

Poleg tega bi sredstva zagotovili za javno-zasebno partnerstvo na področju znanstveno raziskovalne in razvojne dejavnosti ter izboljšanje mednarodne mobilnosti študentk in študentov na vseh treh študijskih stopnjah ter izboljšanje mednarodne mobilnosti visokošolskih učiteljic in učiteljev.

V krajši razpravi so državni svetniki, člani komisije, podprli namen zakona in mu brez glasu proti izrekli pozitivno mnenje.