Ljubo Germič (LDS) je v imenu predlagateljev glasovanja poudaril, da so po januarski odločbi ustavnega sodišča - to je zakonodajalcu naložilo šestmesečni rok za spremembo nekaterih členov zakona o visokem šolstvu - pričakovali hiter odziv vlade s pripravo zakonskega predloga, a do tega ni prišlo.

Prav tako je poslanec opozoril, da so od ministrice za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojce Kucler Dolinar pričakovali vzpostavitev partnerskega odnosa z visokošolskimi partnerji, vendar po njegovo "zakon ponovno govori o tem, da temu ni tako". Vlada je po njegovih besedah s pripravo zakonskega predloga "tik pred zdajci" onemogočila kakovostno razpravo, ki jo je po mnenju poslanske skupine LDS treba omogočiti.

Germič je zavrnil tudi ocene, da nasprotujejo ustanovitvi Evro-sredozemske univerze. Predlagana novela namreč prek določitve možnosti za razširitev mednarodnega sodelovanja slovenskih univerz z drugimi univerzami, visokošolskimi in raziskovalnimi ustanovami iz EU daje pravno podlago za ustanovitev le-te. Ob tem pa je poslanec opozoril na odprta vprašanja v zvezi z visokošolsko novelo, predvsem na nedorečeno financiranje in na postopke akreditacije programov morebitnih mednarodnih zvez univerz, za nastanek katerih bi bil zakon podlaga.

Glede na današnje glasovanje bodo poslanci novelo obravnavali še na majski seji DZ. Predsednik odbora DZ za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj Rudolf Moge (LDS) je poslance obvestil, da bo seja odbora, na kateri bodo obravnavali omenjeno novelo, potekala v torek ob 18. uri.