Kot navajajo, je odločitev o nujnem postopku pri omenjenem zakonu kolegij sprejel kljub nasprotovanju opozicijskih poslanskih skupin. Trdijo tudi, da pri svoji odločitvi ni upošteval določb poslovnika DZ. Predlog sprememb zakona o visokem šolstvu, s katerim tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS) niso zadovoljni, bo danes obravnaval odbor DZ za visoko šolstvo.

Za vložitev zahteve o ponovnem odločanju predlagatelji potrebujejo 18 poslanskih podpisov. Poleg poslancev LDS je zahtevo včeraj že podpisalo 13 poslancev SD, kar pomeni, da bo o tem, ali bodo poslanci novelo zakona sprejemali po nujnem ali rednem postopku, ponovno odločal DZ. V SD so se pod zahtevo podpisali, čeprav na kolegiju odločitvi o obravnavi zakona po nujnem postopku niso nasprotovali. V Zares pa se zavzemajo za nujni postopek, saj je treba zakon o visokem šolstvu v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča do avgusta popraviti.

V LDS nujnemu postopku nasprotujejo, ker predlog zakona ni bil usklajen s socialnimi partnerji in zainteresirano javnostjo. Kot so zapisali, tudi parlamentarna zakonodajnopravna služba opozarja, da zakon vsebuje vrsto neustreznih rešitev. Tako na primer ni jasno, kaj je z akreditacijo mednarodne zveze univerz, kaj je z akreditacijo programov, ki jih ne izvaja še noben od vključenih subjektov v takšno zvezo, in kaj je s financiranjem teh programov. V zakonu naj tudi ne bi bila ustrezno rešena vprašanja, povezana z utemeljenimi pričakovanji študentk in študentov, vpisanih na drugo bolonjsko stopnjo.