Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar je do zdaj v nakup četrtine koprskega holdinga, ki je prek Maksime Holdinga v lasti njegovega podjetja FB Investicije, vložil deset milijonov evrov lastnih in dolžniških sredstev, je razvidno iz javno dostopnih podatkov. To je šestkrat več od vsote vseh bruto prejemkov, ki jih je kot predsednik uprave Istrabenza prejel med letoma 2003 in 2007. Mimogrede, Bavčar je prevzel vodenje koprskega holdinga junija 2002.

*** VIDEO KOMENTARJEV IGORJA BAVČARJA SI POGLEJTE TUKAJ ***

Posel življenja

V tem obdobju je namreč po podatkih iz Istrabenzovih letnih poročil zaslužil za dobrih 1,7 milijona evrov bruto plač, nagrad in drugih prejemkov - od tega zgolj lani, ko je tudi uradno postal solastnik Istrabenza, skoraj 455.000 evrov. Za primerjavo, še leta 2006 je Bavčar zaslužil "le" dobrih 256.000 evrov bruto. Med Bavčarjeve prejemke v času vodenja Istrabenza sicer nismo prišteli sejnin in nagrad za članstvo v nadzornih svetih preostalih družb in frankfurtske banke LHB.

Da je Bavčarju z nakupom FB Investicij uspel osebni posel življenja, dokazuje velika razlika med višino kupnine, ki jo je plačal za FB Investicije, in vrednostjo delnic Istrabenza, ki so v lasti podjetja. Če gre verjeti Bavčarju (uradnih podatkov še ni v sodnem registru), je FB Investicije od nizozemske izpostave Poteze, ki se je zaradi tamkajšnje prijazne davčne zakonodaje pri tem izognila plačilu davka na kapitalski dobiček, sam odkupil konec oktobra 2007 in za to odštel 3,5 milijona evrov. Kot je zatrdil včeraj, je FB Investicije dva meseca kasneje dokapitaliziral s 6,5 milijona evri. Skupaj je torej v podjetje, ki ima v lasti za 115 milijonov evrov delnic Istrabenza, vložil deset milijonov evrov. Še dodatnih 30 milijonov evrov več je bil omenjeni delež vreden lani oktobra, ko je Bavčar kupil FB Investicije.

"V nadaljevanju bodo potrebna še dodatna sredstva za dokapitalizacijo družbe, ki jih bomo lastniki tako kot do sedaj zagotavljali z lastniškimi in dolžniškimi viri, tudi z zastavo premoženja," je včeraj sporočil Bavčar, ki ni pojasnil, ali in katero premoženje je zastavil za najem posojil(a) za nakup FB Investicij.

Drobnak in Bavčar delovala usklajeno?

Tudi včeraj prvi mož Istrabenza ni odgovoril na vsa vprašanja, ki se postavljajo v povezavi z njegovim nenadnim (samo)razkritjem lastništva Istrabenza. Tako je Bavčar zatrdil, da je FB Investicije kupil oktobra lani. Kljub temu je Poteza podjetje še 2. novembra dokapitalizirala s 3,5 milijona evri, kar je enako znesku kupnine, ki ga je odštel Bavčar. Poteza je tako podjetje prodala, še preden je vanj vložila dodatni kapital, saj je Bavčar, kot je zatrdil, sklenil "običajno odplačno pogodbo o prenosu" lastništva. Prav tako velja opozoriti, da je Poteza še dober mesec dni kasneje ponovno lastniško vstopila v Istrabenz z nakupom četrtine Istrabenza v lasti Pom-Investa.

Vse to bi lahko potrdilo sume, da Bavčar in Poteza delujeta usklajeno že od jeseni 2006, ko je družba Branka Drobnaka kupila FB Investicije in še isti dan objavila prevzemno ponudbo za Maksimo Holding. Če je bila Poteza res le "pomoč" pri lastninjenju Istrabenza, je bil Igor Bavčar že konec lanskega leta tudi večinski lastnik družbe, ki jo vodi. Med lanskim decembrom in letošnjim marcem sta namreč FB Investicije in Poteza skupaj obvladovala okoli 50 odstotkov Istrabenza, kar pomeni, da bi morala objaviti ponudbo za prevzem, nato pa je Poteza delnice prodala družbam iz kroga NFD Staneta Valanta.