Kot je razvidno iz delniške knjige, je Istrabenz od Triglav stebra 1 v minulih dneh kupil odstotek delnic Petrola. Kljub temu pa je sklad ostal lastnik dobrega odstotka Petrola, še dodatni odstotek družbe pa ima v lasti Zavarovalnica Triglav.

Včeraj nam ni uspelo izvedeti, zakaj je Istrabenz kljub pogodbi s Triglavom odkupil le tretjino "prodanih" delnic. Medtem ko v Zavarovalnici Triglav in Triglavovi družbi za upravljanje niso komentirali posla, so nam v Istrabenzu dejali le, da "je bil posel dogovorjen že prej".

Poročali smo že, da je Istrabenz jeseni lani Triglavu poslal ponudbo za odkup celotnega deleža po ceni 1000 evrov za delnico. Po tem, ko je nadzorni svet Triglava med tremi kandidati za nakup deleža v Petrolu - Perspektivo Darija Južne, Julius Fondom v lasti Lea Ivanjka in Istrabenzom - izbral slednjega, pa se je zapletlo. Po strmem padcu vrednosti Petrolove delnice so si namreč v Istrabenzu premislili. Po naših informacijah sta se upravi Istrabenza in Triglava po mesecih pogajanj načelno dogovorili, da bo koprski holding po prvotni ceni odkupil le polovico delnic v lasti skupine Triglav, kar pomeni, da bo Istrabenz svoj 17-odstotni lastniški delež v Petrolu v prihodnjih dneh povečal še za pol odstotka.

Velja opozoriti na dve pomembni podrobnosti. Prvič, o prodaji delnic Petrola so že lani odločali nadzorniki Triglava in odločili, da bo skupina celoten delež prodala v paketu, iz česar gre sklepati, da sta partnerja že podpisala kupoprodajno pogodbo. Ta bi morebiti lahko bila podlaga tudi za morebitne nadaljnje sodne postopke - bodisi zoper Istrabenz bodisi zoper upravi obeh družb prodajalcev s strani delničarjev.

In drugič, obstaja resen dvom, ali bo lahko Zavarovalnica Triglav, ki ostaja lastnica enega odstotka Petrola, glede na trenutne tržne razmere v bližnji prihodnosti za svoj delež iztržila skoraj 20 milijonov evrov, ki jih je ponudil Istrabenz. Njen delež v Petrolu je bil namreč včeraj na borzi vreden skoraj sedem milijonov evrov manj. Razlika med iztržkoma je sicer enaka šestini lanskega čistega dobička zavarovalnice.

V vsakem primeru pomeni nakupovanje Petrolovih delnic za Istrabenz velik finančni zalogaj. Nakup celotnega Triglavovega paketa po prvotno dogovorjeni ceni bi ga stal okoli 65 milijonov evrov. To je na primer le 15 milijonov evrov manj od vrednosti osmih odstotkov Mercatorja, ki jih je Istrabenz pred kratkim začasno prenesel na banko Unicredit.