Koroška je tako ustanovo že dolgo potrebovala, saj odvisnikom in staršem, ki so občasno za nasvet prosili policijo, kam naj se obrnejo, ti niso mogli dati pravega napotka, je povedal kriminalist Dušan Jeromel. Opozoril je, da število odvisnikov in kaznivih dejanj, povezanih z drogo, narašča in da je na trgu vse več heroina in kokaina, za odmerek heroina pa na Koroškem uživalci potrebujejo od 20 do 25 evrov.

V sprejemnem centru pomoči ne bodo našli le uživalci drog, temveč je ta namenjen tudi abstinentom in tistim, ki so zasvojeni s kajenjem, alkoholom, igrami na srečo, in osebam z motnjami hranjenja.

Najbolj prepoznane težave na Koroškem so alkohol, kajenje in droge. Direktor Zavoda za zdravstveno varstvo (ZZV) Ravne Evgen Janet je dejal, da prodaja alkohola v Sloveniji in Evropi sicer prinaša velik prihodek podjetjem in trgovcem ter davke državi, na drugi strani pa so tudi posledice izjemno drage in uničujoče za družine. Družbo bi morali najbolj skrbeti podatki, da se starostna meja pivcev alkohola nenehno znižuje. Zadnja evropska raziskava o razširjenosti alkohola, tobaka in drugih opojnih substanc (ESPAD) med mladimi je na Koroškem vključevala 544 petnajstletnikov. Marijana Kašnik Janet iz ZZV Ravne je povedala, da so se rezultati iz leta 2007 v primerjavi z raziskavo v letu 2003 najbolj izboljšali pri tobaku. Število petnajstletnikov, ki redno kadijo, se je znižalo s 30 na 22 odstotkov, stanje na področju alkohola in drog pa se je poslabšalo. "V zadnji raziskavi je veliko več deklet kot fantov, poročalo, da se ob priložnostnih dogodkih opijanijo z alkoholom. Dostopnost do alkohola se veča, 39 odstotkov 15-letnikov si ga kupi v trgovini, 56 odstotkov ga brez težav dobi v gostinskih lokalih. Mladi Korošci glede na poprečje v Sloveniji tudi najbolj izstopajo pri rabi hlapil," je povedala Janetova.

Razlog ta to, da je prišlo do upada pri tobaku, pri alkoholu pa ravno obratno, Janetova pojasnjuje s tem, da je kajenje postalo stigmatizirano, nepitje alkohola pa pomeni izključenost iz druščine in prav tako stigmo. Še bolj zaskrbljujoč, a veliko bolj prikrit očem staršev, vrstnikov in ustanov pa je podatek iz raziskave, da pri petnajstletnikih na Koroškem narašča ena najbolj mračnih značilnosti mladih - razmišljanje o samomoru in samopoškodbi.

Sprejemni center bo za vse naštete težave odprt ob ponedeljkih, sredah in petkih od 11. do 13. ure.