Že vse od začetka je strokovna javnost opozarjala na problematičnost orožja, ki ga kupuje Slovenija, saj še ni bilo preizkušeno. V zadnji reviji Obramba pa je izšel članek, ki na prvi pogled brani puško F2000, v resnici pa razkrije, da je Slovenija kupila orožje z bistvenimi konstrukcijskimi pomanjkljivostmi, ki jih zdaj šele odpravljajo. Kot da bi slovenski proračun z nakupom pušk F2000 plačal obširno testiranje novega orožja, kakršnega si proizvajalec sicer ne more privoščiti.

Poglejmo, kaj je bilo treba po pisanju Obrambe spremeniti na slovenskih F2000. Prva izboljšava je spremenjeno prinašalo nabojev, ki se ne more nagibati naprej in nazaj in tako zagotavljati bolj enakomernega dovajanja nabojev ter s tem zanesljivejšega delovanja. Spremenili so ohišje sprožilnega mehanizma, da ga ni več mogoče napačno razstaviti, spremenili pa so tudi kladivce in novih zatičev ni več mogoče prečno potisniti iz ohišja. Modificirali so tudi nosilec zaklepa, da zdaj zagotavlja enakomernejše delovanje v zahtevnejših pogojih.

To so najpomembnejše spremembe pušk F2000, ki so jih morali narediti po slovenskem nakupu. Ne gre za kozmetične popravke, ampak za posege v vitalne dele orožja. Vse skupaj je plačal prodajalec, Slovenska vojska stroškov ni imela.

Kaj meni o dogajanju, smo vprašali upokojenega polkovnika Milana Gorjanca. "Če se je to dogajalo in če so to delali Belgijci, je posredi res velika nemarnost. Te stvari bi morale biti preizkušene. Spremembe, ki jih navajate, so bistvene za uporabo orožja. Mehanizem za vžig mora biti najbolj zanesljiva stvar v orožju. Mislim, da je posredi to, da puška še pri nikomer ni bila v operativni uporabi, in takšno orožje je kupila Slovenija. Orožje, ki potrebuje takšne spremembe, zagotovo ni zrelo za operativno uporabo. Nikoli ne kupuješ orožja, ki ga domača vojska, v tem primeru belgijska, nima v uporabi ali pa ga nima katera druga velika vojska. Zakaj smo bili mi poskusni zajci, je drugo vprašanje, na katerega bo moral odgovoriti minister Karl Erjavec," pravi Gorjanc.

Meni še, da bi morali, glede na videno, Belgijci plačati Slovenski vojski, da je zanje testirala puške in omogočila spremembe, ne pa da je Slovenija plačala orožje, ki je bilo potrebno tako bistvenih sprememb.