Čeprav se nekaterim stanovalcem to zdi veliko, so cene garaž na trgu še višje, po podatkih spletnega portala nepremičnine.net znašajo od 10.000 do 15.000 evrov. Ob tem jim Mestna občina Ljubljana obljublja tudi ugodna posojila na deset let.

Gre namreč za širši projekt mesta, da bi v javno-zasebnem partnerstvu z etažnimi lastniki rešili problem parkiranja v večjih stanovanjskih soseskah, ki se danes rešuje predvsem s parkiranjem na zelenicah. Pod njimi bi etažni lastniki od občine dobili stavbno pravico, hkrati pa bo ta po izgradnji garažne hiše nad avtomobiliste, ki parkirajo na zelenicah, poslala mestno redarstvo.

"Sedaj nadzor nad nepravilno parkiranimi avtomobili ni strog, potem pa redarji ne bodo gledali več skozi prste, saj zdaj stanovalcem ponujamo idealno priložnost, da rešimo ta problem," opozarja Drago Černoš, predsednik sveta četrtne skupnosti Posavje. Po njihovih ocenah bi lahko garažno hišo pod Glinškovo ploščadjo zgradili v treh etažah, tako da bi v njej lahko bilo prostora kar za 1500 avtomobilov.

Izpolnjene ankete za garažno hišo morajo etažni lastniki četrtni skupnosti poslati v roku enega tedna, potem pa bodo, kot pravi Černoš, organizirali zbor, na katerem se bodo dogovorili o nadaljnjih korakih. Kot pravi ljubljanski župan Zoran Janković, bo za zbiranje sredstev, projekte in gradnjo poskrbel odbor stanovalcev.

Tudi on je po dokončanju garažne hiše napovedal drastične ukrepe zoper nepravilno parkirane avtomobile. "Tam, kjer so predvidene zelenice, ne bo več parkiranih avtomobilov, stanovalci, ki ne bodo kupili garažnega boksa, si bodo pač poiskali parkirni prostor tam, kjer je to dovoljeno," opozarja župan. Ob tem je še povedal, da bo tudi občina v kratkem stanovalcem BS3 za Bežigradom poslala pobudo za nakup garažnih boksov v okviru študentskega naselja ob Vojkovi cesti, ki ga načrtuje podjetje Vegrad.

Med četrtnimi skupnostmi, ki so tudi že pristopile k projektu garažnih hiš v javno-zasebnem partnerstvu z mestom, je tudi četrtna skupnost Šiška, kjer so po besedah predsednika sveta Igorja Bambiča že pred tremi leti izbrali več možnih lokacij za njihovo gradnjo. "Mestu smo poslali predloge za garažne hiše pri terasastih blokih v Kosezah, pri bolnišnici Petra Držaja, pri ulici Zofke Kvedrove, ena od opcij je tudi blizu Adamičeve. Najdlje smo s projektom pri terasastih blokih, kjer smo že izvedli anketo, ki je pokazala na veliko zanimanje, saj se cene garaž na trgu gibljejo okoli 20.000 evrov, izvedli pa smo tudi že prometno študijo, ki je pokazala, da na tem območju primanjkuje okoli 850 parkirnih mest," pravi Bambič.