Eden takih je gospodarska rast, ki je po oceni v lanskem letu znašala 6,1 odstotka, kar je rekordno v samostojni Sloveniji. Zgolj podatek za rast v zadnjem četrtletju pa je vse prej kot rekorden.

"Skrb zbuja gibanje rasti v zadnjem četrtletju, saj kaže na precejšnje ohlajanje gospodarstva," je podatek, da je gospodarska rast v zadnjem četrtletju znašala zgolj 4,7 odstotka, komentirala Hrenova in dodala: "Upad gospodarske aktivnosti se kaže na več računih, zato gre sklepati, da je obdobja visoke gospodarske rasti, ki smo mu bili priče v zadnjih dveh letih, konec." Bruto domači proizvod je lani v tekočih cenah znašal 33,5 milijarde evrov, kar je 10,2 odstotka več kot leto poprej, oziroma 16.616 evrov na prebivalca, še v letu 2006 pa je prebivalec v povprečju ustvaril 15.167 evrov.

Na prvem mestu med dejavniki za visoko gospodarsko rast je kot že nekaj let izvoz, ki se je v lanskem letu realno povečal za 13 odstotkov, k gospodarski rasti pa je prispeval 8,8 odstotne točke. Na drugi strani se je uvoz povečal še nekoliko več, tako da je skupni saldo menjave s tujino na gospodarsko rast vplival za 0,9 odstotne točke negativno. Med izdatkovnimi kategorijami so se lani realno najbolj povečale investicije v osnovna sredstva, ki so bile 17,2 odstotka višje kot v letu 2006. Vendar se je v skladu z ohladitvijo gospodarstva njihova rast ob koncu leta zmanjšala za polovico. Med investicijami so prednjačile investicije v gradbene objekte (20,8 odstotka) in v transportno opremo (24,7 odstotka). Investicije v stanovanjsko gradnjo so v vseh četrtletjih beležile zelo visoko, približno 20-odstotno rast.

Izdatki za končno potrošnjo so se lani realno povečali za 2,7 odstotka, kar je manj od rasti v letu prej (4,1-odstotna rast). Opazno je bilo zmanjšanje rasti izdatkov države za končno potrošnjo, ki so se leta 2007 povečali za 1,4 odstotka, leta 2006 pa za 4,4 odstotka. Izdatki gospodinjstev za končno potrošnjo so bili za 3,1 odstotka višji kot leta 2006.

srecko.zimic@dnevnik.si