Ruski parlament obsodil razglasitev neodvisnosti

Oba domova ruskega parlamenta, ruska duma in svet federacij, sta danes v skupni izjavi obsodila razglasitev neodvisnosti Kosova ter jo proglasila za nezakonito. V izjavi je tudi zapisano, da je s tem kršeno ključno načelo mednarodnega prava o nedotakljivosti ozemeljske celovitosti posamezne države.

Kot je ob tem povedal predsednik dume Boris Grizlov, se mednarodna skupnost sooča z nevarnim presedanom, pri tem pa je po njegovih besedah vsakršno sklicevanje, da gre za edinstven primer, neosnovano. Dejal je še, da samo politična kratkovidnost onemogoča, da bi videli, da kosovska odcepitev od Srbije lahko povzroči mnoge konflikte tako v Evropi kot tudi drugje po svetu.

"Brez dvoma je razglasitev neodvisnosti Kosova nelegitimna," je dejal Grizlov in ob tem poudaril, da bo ruski parlament tudi v prihodnje pozorno spremljal razvoj dogodkov. Predsednik sveta federacij Sergej Mironov je ob tem dodal, da skupna izjava niso le besede, ampak rusko stališče do tega vprašanja.

Romunija obravnava neodvisnost kot "nelegalno" dejanje

Tudi romunski predsednik Traian Basescu je danes sporočil, da Romunija razglasitev neodvisnosti Kosova obravnava kot "nelegalno" dejanje. Basescu je sicer že v preteklosti večkrat dal vedeti, da Romunija ne bo priznala enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Črna gora in Hrvaška bosta sledili politiki EU, ki pa je neenotna. Največ preglavic povzroča Španija.

Kaj se dogaja v Evropski uniji?

Slovensko predsedstvo je predlagalo, naj države vzpostavijo "odnose s Kosovom kot neodvisno državo pod mednarodnim nadzorom", Španija pa je v svoji alternativi ta predlog omejila na "odnose s Kosovom".

Slovensko predsedstvo je kot odziv EU na razglasitev neodvisnosti Kosova predlagalo, naj "države članice odločijo - v skladu z nacionalnimi praksami in pravnimi normami - o vzpostavitvi svojih odnosov s Kosovom kot neodvisno državo pod mednarodnim nadzorom", izhaja iz osnutka predloga slovenskega predsedstva.

Španija, ki je že napovedala, da neodvisnosti Kosova ne bo priznala, se želi izogniti besedi "neodvisnost" in formulacijo zastaviti širše, zato je kot alternativo predlogu slovenskega predsedstva ponudila verzijo: "Države članice naj o svojih odnosih s Kosovom odločijo v skladu z nacionalnimi praksami in mednarodnim pravom."

Na podlagi omenjenih dveh predlogov se pripravlja še tretji, ki naj bi bil po navedbah diplomatskih virov v Bruslju še splošnejši in krajši od španskega, ki je že precej krajši od predloga predsedstva. Ministri so razpravo o Kosovu prekinili, nadaljevali z drugimi temami, nato pa naj bi se spet vrnili k razpravi o Kosovu, ki naj bi se precej zavlekla.

Kouchner: Francija bo priznala neodvisnost

Vodja francoske diplomacije Bernard Kouchner je danes v Bruslju povedal, da bo Francija priznala neodvisnost Kosova. Kot so potrdili viri blizu francoskega zunanjega ministrstva, pa "stvar že velja". Francoski predsednik Nicolas Sarkozy bo o tem poslal pismo kosovskim oblastem, so tudi dodali viri.

ZDA priznale Kosovo

ZDA so danes uradno priznale neodvisnost Kosova, je sporočila ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice. "ZDA danes uradno priznavajo Kosovo kot neodvisno in suvereno državo," je navedla Riceova.

"Ob tej zgodovinski priložnosti čestitamo kosovskemu ljudstvu," je v sporočilu, ki so ga objavili v Washingtonu, navedla Riceova. ZDA so tako postale prva velesila, ki je priznala v nedeljo razglašeno neodvisnost Kosova. Pred tem je Kosovo kot neodvisno državo priznal Afganistan.

Riceova je v sporočilu še navedla, da bodo ZDA in Kosovo "vzpostavili diplomatske odnose", ki bodo "utrdili posebne prijateljske odnose" med državama. Riceova se sicer trenutno mudi v Keniji.

MZZ zaskrbljen

"V slovenskem zunanjem ministrstvu z zaskrbljenostjo spremljamo dogajanje v Beogradu in Prištini. Zaskrbljeni smo zaradi informacij o nasilju, ki občasno spremlja razglasitev neodvisnosti. Obsojamo vsako obliko nasilja in nestrpnosti, predvsem pa grožnje ljudem in premoženju. Zelo nas skrbi informacija o vdoru srbskih protestnikov v veleposlaništvo Republike Slovenije v Beogradu, zaradi katerega je slovenski minister dr. Rupel nocoj osebno protestiral pri srbskem kolegu Jeremiću. Minister dr. Rupel je zahteval, da srbske oblasti zagotovijo varnost slovenskim diplomatom in drugim slovenskim državljanom. Srbski minister je obljubil ustrezne ukrepe."

O potovanjih v Srbijo na spletni strani MZZ pravijo: "Obstajajo določeni varnostni zadržki. V večjih krajih so 17.02.2008 potekale demonstracije, ki so napovedane tudi za naslednje dni. V večernih urah dne 17.02.2008 so demonstranti vdrli na Veleposlaništvo Republike Slovenije v Beogradu in povzročili večjo gmotno škodo. Trenutno odsvetujemo potovanja, ki niso nujna, svetujemo dodatno previdnost in dodatno preverjanje ter pridobitev podatkov iz drugih virov."

***Vse o neodvisnosti Kosova lahko preberete tukaj***

***Debata na to temo je tukaj***

Nato obnovil zavezo k ohranjanju miru na Kosovu

Zveza Nato je danes obnovila svoje zaveze k ohranjanju miru na Kosovu in sporočila, da bodo 16.000-članske sile Nata na Kosovu (Kfor) nadaljevale s svojim delom za izboljšanje vladavine prava in zaščito kosovskih Srbov.

"Natova odgovornost in sposobnost za zagotavljanje varnega in mirnega okolja na Kosovu ostaja nespremenjena," je v izjavi zapisalo zavezništvo in dodalo, da bo "Kfor nadaljeval z izvajanjem tega mandata na pravičen način".

Generalni sekretar zveze Nato Jaap de Hoop Scheffer je v nedeljo po razglasitvi neodvisnosti Kosova dejal, da bo zavezništvo kosovske Albance in Srbe pozvalo, naj pokažejo "maksimalno disciplino in vzdržnost".

Hashim Thaci: Kosovo je države po svetu že uradno zaprosilo za priznanje

Kosovo je države po svetu uradno zaprosilo za priznanje, prve pozitivne odgovore pa pričakuje že v prihodnjih urah, je danes dejal kosovski premier Hashim Thaci na prvi seji kosovske vlade po nedeljski razglasitvi neodvisnosti. Najglasnejši nasprotnici neodvisnosti Kosova Srbija in Rusija medtem vztrajata, da Kosova ne bosta priznali.

Srbski parlament se bo tako še danes ob 16. uri sešel na izrednem zasedanju, na katerem bo potrdil odločitev vlade o razveljavitvi razglasitve neodvisnosti Kosova. Vlada je omenjeno odločitev sprejela minuli četrtek, ko je za nično razglasila tudi misijo EU na Kosovu.

Srbska policija je danes vložila obtožnico zoper kosovskega predsednika Fatmirja Sejdiuja, premiera Thacija in predsednika parlamenta Jakupa Krasniqija zaradi "organizacije razglasitve neodvisnosti lažne države na ozemlju Srbije". Kot je zapisano v izjavi srbskega notranjega ministrstva, so kosovski voditelji z razglasitvijo neodvisnosti "zagrešili kriminalno dejanje proti ustavnemu redu in varnosti Srbije".

Oba domova ruskega parlamenta pa naj bi po navedbah predsednika odbora za zunanjo politiko v zgornjem domu, Svetu federacije, Mihaila Margelova, danes sprejela izjavo glede enostranske razglasitve neodvisnosti Kosova.

Rusija je sicer že zahtevala od Združenih narodov, naj razglasitev samostojnosti Kosova označijo za nično. Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax, ki se sklicuje na namestnika direktorja za evropske zadeve na ruskem zunanjem ministrstvu Aleksandra Botsana-Harčenka, pa je Moskva tudi pozvala generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona, naj "jasno opredeli svoje stališče" do razglasitve neodvisnosti. "On bi moral biti zavezan Ustanovni listini ZN in resoluciji VS ZN 1244 o Kosovu," je dejal Botsan-Harčenko.

Beograjska tiskovna agencija Beta je v nedeljo poročala, da naj bi neodvisnost Kosova države priznavale v treh valovih. Prva skupina držav naj bi Kosovo priznala takoj ali zelo kmalu, sledile pa bi države, "ki ne želijo hiteti", tretji val pa bi predstavljale države, ki so še skeptične in bodo nekoliko počakale.

Neodvisnost naj bi takoj priznale Albanija, Savdska Arabija, Pakistan in verjetno še nekaj islamskih držav. Kmalu bo sledilo priznanje iz Avstrije, Danske, Finske, Luksemburga, Belgije in verjetno tudi članic kontaktne skupine za Kosovo - Francije, Velike Britanije, Nemčije in Italije. Vse kaže, da bo tudi Washington zelo hitro priznal Kosovo, je še poročala Beta, ki med državami, ki bi neodvisnost lahko priznale precej kasneje, omenja Romunijo. Neodvisnosti Kosova pa po navedbah Bete ne bodo nikoli priznale Rusija, Ciper, Kitajska, Belorusija ter verjetno niti Indija, kritični pa sta tudi Brazilija in Argentina.