V neredih, ki so se začeli v nedeljo popoldne, so izgredniki med drugim napadli in poškodovali slovensko in ameriško veleposlaništvo. Vrhunec so nemiri dosegli zvečer, ko je nekaj sto mladih, mnogi med njimi naj bi bili navijači, uničilo dve restavraciji ameriške mreže McDonald's, pri čemer je ena končala v ognju.

Po mestu so okradli številne kioske, razbili izložbe trgovin, uničili številne avtobuse mestnega prometa, napadli pa so tudi več televizijskih ekip, med njimi hrvaško in srbsko, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Podpredsednik srbske vlade Božidar Delić je v nedeljo zvečer za RTV Srbije izpostavil pomen ohranitve stabilnosti v državi. Kot je dejal, je v interesu Srbije, da protesti, do katerih je prišlo v Beogradu, Novem Sadu in še nekaterih drugih mestih, minejo brez nasilja in da vse "mine dostojanstveno in z možnostjo, da se država še naprej bori za Kosovo". Srbski zunanji minister Vuk Jeremić pa je dejal, da "dokler bo Srbija članica ZN, Ovseja in Sveta Evrope", Kosovo ne bo imelo pristopa v te organizacije, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Vdor v ambasado

Protestniki naj bi po poročanju srbske televizije RTS na slovenskem veleposlaništvu na Kalamegdanu, razbili nekaj oken in z zgradbe odstranili zastavo Evropske unije. Po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA so raztrgali tudi slovensko zastavo. Protestniki naj bi se po posredovanju policije razbežali.

Šlo naj bi za protestnike, večina med njimi je nogometnih navijačev, ki jih je policija prej potisnila z Ulice Kneza Miloša, kjer stoji veleposlaništvo ZDA.

Srbski veterani skušali vdreti na Kosovo

Več sto srbskih vojnih veteranov, ki nasprotujejo neodvisnosti Kosova, je v vojaških uniformah poskušalo prečkati administrativno mejo s Kosovom, a jim je kosovska policija to preprečila.

Kosovska policija je več sto uniformiranih moških - šlo naj bi za veterane vojne na Kosovu leta 1999, pa tudi za pregnance s Kosova -, ustavila na prehodu Merdare, potem ko jim je pohod neuspešno poskušala preprečiti že srbska policija.

Skupina okoli tisoč moških je na Kosovo poskušala vstopiti, malo preden je kosovska skupščina sprejela deklaracijo o neodvisnosti. Incident je bil kratek, prišlo naj bi le do prerivanja. Kot je ob incidentu dejal eden od udeležencev pohoda, se nameravajo veterani sedaj vrniti v srbsko mesto Kuršumlija, kakih 20 kilometrov od meje s Kosovom, kjer bodo razpravljali, kaj storiti.