Srbski minister za Kosovo Slobodan Samardžić je sporočil, da ima srbska vlada vse več informacij, da bo Kosovo enostransko razglasilo neodvisnost 17. februarja.

"Vlada Srbije dobiva vse več relevantnih informacij, da bo kosovski premier Hashim Thaci v nedeljo, 17. februarja, nezakonito enostransko razglasil neodvisnost Kosova," so po četrtkovem srečanju Samardžića s posebnim odposlancem EU za Kosovo Stefanom Lehnom sporočili iz srbske vlade. Pri tem niso navedli, odkod jim te informacije.

Samardžić je, kot je zapisano, v pogovoru ocenil, da EU poskuša za vsako ceno doseči, da bi pred 17. februarjem s Srbijo podpisala kakršen koli sporazum, ker bi bil na ta način podpis Srbije dejansko podpis za neodvisnost Kosova.

Samardžić meni, da Srbija ne bi smela podpisati ničesar

Srbski minister je še mnenja, da bi Srbija s takšnim podpisom opravičila odvzem 15 odstotkov svojega ozemlja in nasilno kršenje listine ZN in resolucije 1244 oziroma, da bi Srbija s podpisom kakršnega koli sporazuma z EU v tem trenutku dala soglasje in opravičilo za nastanek lažne države na ozemlju Srbije.

Samardžić je ob vsem tem še poudaril, da predsednik srbske vlade Vojislav Koštunica ne bo dal takšnega podpisa Srbije, in dodal, da EU ne more pričakovati, da bo Srbija podpisala razglasitev neodvisnosti Kosova.

Predsednik začasne kosovske vlade Hashim Thaci je sicer v četrtek dejal, da morajo pred razglasitvijo neodvisnosti Kosova z mednarodno skupnostjo doreči "samo še nekaj podrobnosti". "Priština, Washington in Bruselj so v končni fazi finaliziranja statusa," je dejal Thaci po seji kosovske vlade. Beograd lahko nasprotuje neodvisnosti Kosova, za Washington, Bruselj in Prištino pa je vse zaključeno, kar zadeva status Kosova in njegovo neodvisnost, je še dejal Thaci.