Brifinga slovenskega predsedstva s člani kontaktne skupine za Kosovo iz EU se udeležujejo zunanji ministri Velike Britanije David Milliband, Francije Bernard Kouchner, Nemčije Frank-Walter Steinmeier in Italije Massimo D'Alema. Pridružili pa so se jim tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Javier Solana.

Na srečanju, ki naj bi trajalo približno dve uri in po katerem se bodo visoki gostje še nocoj vrnili v Bruselj, bodo preučili najnovejši razvoj v razpravi o Kosovu, vendar prebojnih odločitev ni pričakovati, so pred dnevi pojasnili diplomatski viri v Bruslju. Po pričakovanjih naj bi ministri govorili predvsem o tem, kdaj naj bi EU odločila o napotitvi svoje civilne misije na Kosovo, ki ji Beograd ostro nasprotuje. Politično odločitev o tem je unija sprejela decembra lani.

Razprava poteka za tesno zaprtimi vrati, saj je za novinarje zaprt tako kongresni center Brdo kot tiskovno središče. Čeprav je bil prvotno predviden fototermin, pa so z urada vlade za komuniciranje v četrtek sporočili, da ne bo niti fototermina niti morebitnih izjav za javnost, saj udeleženci srečanja ne želijo vplivati na volitve v Srbiji. Po koncu srečanja naj bi podali le pisno sporočilo za javnost, ki pa naj bi bilo predvsem tehnično in ne toliko vsebinsko. Običajno je sicer, da javnost o tovrstnih neformalnih sestankih sploh ni obveščena.

Na Brdu se danes sicer sestaja le evropski del kontaktne skupine, saj to neformalno skupino sestavljajo predstavniki vplivnih držav, ki imajo določene interese na Balkanu. Sestankov, na katerih se poskušajo približati vprašanju statusa Kosova, se tako udeležujejo tudi predstavniki Združenih držav Amerike in Rusije, običajno pa tudi predstavniki države, ki trenutno predseduje Svetu EU, Evropskega sveta, Evropske komisije in zveze Nato.