"Razmejitev na morju med Hrvaško in Slovenijo je izključno razmejitev teritorialnega morja, območje ERC pa je zunaj tega," je včeraj dejal Vidas in dodal, da bi to razmejitev morali rešiti v duhu dogovora premierjev Iva Sanaderja in Janeza Janše na Bledu 26. avgusta lani, da naj bi spore v zvezi z razmejitvijo med Hrvaško in Slovenijo reševalo Meddržavno sodišče v Haagu.

O pravni obveznosti zapisnika s sestanka treh državnih sekretarjev 4. junija 2004 Vidas meni, da je za to vprašanje pristojna konvencija ZN o morskem pravu, ker ta ne obvezuje samo Slovenije, Italije in Hrvaške, ampak vse članice EU.

Niti EU niti jadranskim državam ni v interesu, da bi se izognili regulaciji ribištva in onemogočili varstvo morskega okolja, temveč prav nasprotno, je še dejal Vidas, ki tudi meni, da obstajata dve vsebinski predpostavki glede ERC.

Prva je, da bi glede načina izvajanja ERC morali skleniti dogovore s Hrvaško o konkretnih pogojih ribarjenja sosednjih držav EU na območju ERC v skladu s konvencijo ZN o pomorskem pravu, to pa naj bi veljajo vse do vstopa Hrvaške v EU, druga pa je, da za izvajanje ekološke komponente ERC ni nobenih pravnih in vsebinskih ovir.

Medtem je poslanec SD in član odbora DZ za zunanjo politiko Aurelio Juri na vlado naslovil poslansko vprašanje glede napovedanega povračila škode slovenskim ribičem zaradi hrvaške uveljavitve ERC tudi za članice EU. Poslanca zanima, kdaj lahko pričakujemo polno zagotovilo vlade za kritje stroškov, če ladji izolskega podjetja Riba, d. o. o., ki ribarita na območju mednarodnih voda, ostaneta doma, ob njunem izplutju in morebitnih sankcijah Hrvaške.