Pri obiskovanju gora, še posebej visokogorja, veljajo vsa priporočila za zimski obisk gora: izberimo pot, ki smo ji kos tako po znanju kot izkušnjah, potrebujemo zimsko opremo - cepin, dereze in čelado - in znanje uporabe te opreme, klože, pomrznjen sneg in težak južen sneg pa od nas zahtevajo posebno previdnost. Kot opozarja strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije in gorski reševalec Matjaž Šerkezi, kljub pomladanski situaciji niso izključeni plazovi mokrega snega. »Najbolj nevarno pa je ta čas zapadno kamenje. Če vaša načrtovana pot poteka pod stenami, priporočamo, da se v območju sten zadržujete zgodaj zjutraj,« pove Šerkezi, ki svetuje, da pred odhodom v gore oz. hribe načrtujete svojo pot. To pomeni, da v dolini nekomu poveste, kam se odpravljate, kakšni so vaši cilji in kdaj se nameravate vrniti. »Izlet prilagodimo svojim izkušnjam in znanju, nato fizičnim sposobnostim, saj so te marsikdaj višje od pričakovanega. Na pot - ne glede na aktivnost, naj bo to hoja, kolesarjenje, tek - se odpravimo z nahrbtnikom, v katerem naj bo vedno obvezna planinska oprema: osebni komplet prve pomoči, naglavna svetilka z rezervno baterijo, alu-folija ali velika črna vreča ali bivak vreča za toplotno zaščito v primeru nesreče ali nenačrtovanega bivaka, mobilni telefon s polno baterijo, tiskani planinski zemljevid novejše izdaje in kompas, železna rezerva, tj. visokoenergijska hrana z dolgim rokom trajanja, in zadostna količina brezalkoholne, izotonične tekočine,« svetuje Šerkezi in doda, da ne pozabite na zaščito pred močnim pomladnim soncem, vetrom in mrazom in polvisoke ali visoke čevlje s kakovostnim podplatom.

Gora vas bo počakala

»Sneg je zjutraj trd in pomrznjen, predvsem na prisojnih legah pa se lahko že zgodaj dopoldne ojuži. Vzpon v območju strmih pobočij in zasneženih grap opravite v zgodnjih jutranjih urah, saj se lahko sneg že sredi zmehča do te mere, da cepin in dereze ne morejo več opravljati svojih nalog. V mislih je treba imeti tudi čas povratka - za varno vrnitev iz strmih zasneženih terenov, kot je npr. Triglav, moramo nevaren del ture končati v času, ko je sneg še trd in kompakten. V lepem in toplem vremenu je to lahko že v poznih jutranjih urah. V preteklosti je bilo prav to razlog za več nesreč, tudi takšnih s hujšimi in tragičnimi posledicami. Če mislimo, da smo za vzpon oz. za sestop prepozni, raje obrnimo oz. si izberimo drug cilj. Gora bo že počakala,« obiskovalcem gora na srce polaga Šerkezi.

Toplejši dnevi utegnejo ljubitelje gora zvabiti tudi na zahtevnejše cilje na nižji nadmorski višini. »Če se odpravite na eno od obljudenih zavarovanih plezalnih poti oz. ferat, imejte v mislih, da zanjo potrebujete izkušnje. V nasprotnem primeru se nanjo raje podajte skupaj z usposobljenim vodnikom, pri katerem preverite kompetence. V vsakem primeru pa ne brez čelade, plezalnega pasu in samovarovalnega kompleta. Izogibajte se gneči, pred obiskom zavarovane plezalne poti pa preverite, če izbrana pot zadostuje vsem varnostnim zahtevam in ni ena izmed tistih domače izdelave z neprimerno opremo in njeno namestitvijo «, še dodaja Šerkezi.

Nekatere koče v visokogorju so še zaprte

Po podatkih Agencije republike Slovenije za okolje je nevarnost proženja snežnih plazov večinoma znatna, 3. stopnje. V gorah je v preteklih dneh zapadlo veliko snega. V visokogorju je ponekod nov sneg padel na trdo in poledenelo podlago. Predvsem na strmih pobočjih pričakujemo spontano plazenje nesprijetega snega. Predvsem okoli vrhov in grebenov so mesta z napihanim snegom, ki se lahko sprožijo že pod majhno obremenitvijo. Ponekod je pod napihanim snegom lahko tudi sodra ali babje pšeno, ki predstavlja šibko plast. Ob postopni otoplitvi se bodo v sredogorju prožili plazovi mokrega snega, zlasti nevarna bodo strma s travo porasla območja.

»Visokogorske koče so še zaprte, kot običajno se bodo večinoma odprle v drugi polovici junija. Pretežni del planinskih koč v sredogorju pa bo v času prvomajskih praznikov že odprtih, prav tako nižje ležeče koče odprtih vrat pričakujejo planince. Pred obiskom gora oziroma koč vseeno preverite njihovo odprtost na spletni strani pzs.si/koce.php, tudi zaradi dejstva, ker je višje ležeče predele pobelil sneg «, pa priporoča strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar