Rak dojke, za katerim v Sloveniji vsako leto zboli več kot tisoč žensk, globoko zareže v žensko dušo in v partnerje, otroke ter druge bližnje, je ob predstavitvi knjige povedala predsednica združenja Mojca Senčar. O strokovni obravnavi te bolezni je bilo že veliko napisanega, ni pa bilo celovitega pogleda na to, kako ženske doživljajo svojo bolezen. Prav to opisuje pričujoča knjiga. Zamisel o tovrstni študiji je Ramšakova dobila pred letom dni, ko je tudi sama sedela v čakalnici za bolezni dojk in opazovala, kakšen strah in nelagodje navdajata čakajoče ženske. Povezala se je z združenjem, sestavila obsežen vprašalnik, ki so ga poslali na tisoč naslovov bolnic in ga objavili na spletnih straneh Europe Donne.

Odzvalo 66 žensk, ki so opisale doživljanje te bolezni, Ramšakova pa je zgodbe etnološko obdelala. Rak sodi med stigmatizirane bolezni, zato ga je treba obravnavati skozi pogled družbe, ugotavlja avtorica. Stigma gre celo tako daleč, da se bolezen povezuje z moralnimi vrednotami posameznika ali celo njegove družine, saj se je marsikatera bolnica spraševala, ali je sama kriva, da je zbolela za rakom. Ramšakova je pregledala korpus slovenskega besedišča in tri mesece spremljala osmrtnice ter ugotovila, da gre pri raku na eni strani za zamolčanost, ko se nekih stvari ne izreka, na primer v osmrtnicah, ko nikoli ni neposredno navedeno, da je pokojni umrl zaradi raka, na drugi strani pa težnjo po slikoviti predstavitvi bolezni, na primer v elektronskih pozivih pomoči temu ali onemu bolniku.

Ugotavlja tudi, da so ženske o bolezni večinoma govorile v metaforah, in to takšnih, ki zdravemu človeku ne bi prišle na misel. Metafore, povezane z rakom, pogosto uporabljajo tudi mediji, na primer, da je nekaj rak rana nečesa. Takšna raba jezika ne prispeva k destigmatizaciji bolezni. V študiji se avtorica dotakne tudi neustrezne komercializacije raka prek dobrodelnih akcij, na primer da del dobička od prodaje določenega izdelka podjetja namenijo društvom bolnikov z rakom. To je problematično, ker podjetja s tem zaslužijo več, kot podarijo. Prav tako se dotakne nekaterih zamolčanih tem, na primer telesne podobe in spolnosti, spregovori pa tudi o alternativnem zdravljenju raka.