Lojze Peterle, ki je v prvem krogu dobil največ glasov, pravi, da je vzdušje v njihovem volilnem štabu pred drugim krogom optimistično in delovno, razlog za optimizem pa jim daje dejstvo, da so v prvem krogu zmagali in gredo lahko zato v drugi krog bolj sproščeno. Kot je sklepati iz njegovih besedah, bodo v drugem krogu nekoliko spremenili samo volilno kampanjo, in sicer tako, da bo ta bolj neposredna. "Volilna kampanja bo potekala na način, da bom zavzemal jasna stališča do ključnih vprašanj o prihodnosti in s tem poskušal prepričati volivke in volivce, da je Lojze Peterle pravi za Slovenijo. Še naprej bom delal na programu, ki je pomemben za vso Slovenijo, predvsem pa bomo skušali v drugi krog pritegniti čim več volivcev. Brez njih na volitvah ne morem zmagati," pravi Peterle.


Na ankete se Peterle ne ozira

Na to, da so zadnja anketa Dnevnika, ki je bila sicer narejena še pred prvim krogom, in tudi nekatere ankete za njo pokazale, da bi v drugem krogu zmagal Danilo Türk, se Peterle ne ozira: "Najboljša anketa bodo volitve. Tudi ankete pred prvim krogom so kazale precej drugačne rezultate."


V njegovem štabu pojasnjujejo, da so do 24. oktobra za volilno kampanjo porabili 220.970 evrov, približno toliko pa so zbrali tudi sredstev.



Türk je pred drugim krogom deloven

Tudi Peterletov tekmec v drugem krogu Danilo Türk pravi, da je vzdušje v njihovem štabu odlično in delovno. Po njegovih navedbah pred drugim krogom večjih sprememb v kampanji ne načrtujejo, jo pa bodo nekoliko nadgradili: "V kampanji, ki nas čaka, nameravamo še nadgraditi naše dosedanje delo. Tako kot doslej se bom podrobneje posvetil vsebinskim vprašanjem, kolikor bo le mogoče, pa bom prisoten tudi v različnih krajih po Sloveniji."


Türk se za zdaj z nobenim od kandidatov ali strank, ki so jih podprle pred prvim krogom, ne dogovarja o podpori, bo pa "vesel morebitne dodatne podpore". Na vprašanje, kako komentira nekatere zadnje ankete, ki kažejo, da ima pred drugim krogom prednost pred svojim tekmecem, pa odgovarja: "Z anketami se ne obremenjujem. Delamo s polno paro za dober končni rezultat".


Po podatkih njegovega volilnega štaba so do 22. oktobra zbrali 215.097 evrov (kot pravijo, jih je prispevalo 91 večjih in precejšnje število malih donatorjev), porabili pa so jih 198.609.