Sanader pričakuje, da bo Janša na ta sestanek prinesel nov slovenski predlog, potem ko je Zagreb že zavrnil Roberta Badinterja kot posrednika v reševanju mejnega spora med državama. Ljubljani pa ni bil všeč hrvaški predlog, naj o tej sporni temi odloča sodišče za pomorsko pravo v Hamburgu.

Hrvaška bo vztrajala pri vrnitvi dolga varčevalcem

"Za zdaj smo si le izmenjali stališča o znanih nerešenih vprašanjih med Hrvaško in Slovenijo. V prihodnjih dneh pričakujem nov slovenski predlog, potem pa bom na pogovor pozval predsednike vseh hrvaških parlamentarnih strank, preden ponovno odgovorimo Sloveniji," je dejal premier Sanader.

Sanader se za zdaj o hrvaških stališčih do nerešenih vprašanj s Slovenijo ni pogovarjal z drugimi strankami. Sicer pa na Hrvaškem o tem obstaja nacionalni konsenz, vsi so za arbitražo in vsi so za sredinsko črto v Piranskem zalivu. Predsednik najmočnejše opozicijske stranke SDP Zoran Milanović predlaga, naj v mejnem sporu med Slovenijo in Hrvaško arbitrira meddržavno sodišče v Haagu. Sanader pravi, da gre za staro idejo, ki je na Hrvaškem vedno veljala kot alternativa hamburškemu sodišču.

Sanader je včeraj na novinarski konferenci po srečanju z bavarskim premierom Edmundom Stoiberjem v Splitu tudi dejal, da sta "Hrvaška in Slovenija bližnji in prijateljski državi, ki svojega prijateljstva ne bosta utemeljili na trgovanju z ozemljem". Posebej pa je poudaril, da bo njegova vlada vztrajala pri vrnitvi dolga hrvaškim varčevalcem Ljubljanske banke. Izrazil je tudi prepričanje in optimizem, da bosta slovenski in hrvaški minister za gospodarstvo, ki naj bi se sestala v kratkem, pripomogla k rešitvi vprašanja Jedrske elektrarne Krško.

Dolgovi v zameno za tožbo?

Hrvaški tisk sicer ugiba o tem, kaj vse je zapisano v slovenskih predlogih za rešitev vseh odprtih vprašanj. Za zdaj vlada prepričanje, da je Slovenija pripravljena izplačati dolg hrvaškim varčevalcev nekdanje zagrebške podružnice Ljubljanske banke, Hrvaška pa naj bi v zameno opustila tožbo v primeru Jedrske elektrarne Krško.