Športna prehrana je sestavni del treninga, na podlagi katere so lahko treningi "nečloveški", regeneracija po njih pa zelo hitra. Vsak športnik si je sicer ne more privoščiti, ker je precej draga.

Nelegalnih dopinških primerov pa je v svetovnem športu vse več. Proti športnemu kriminalu se namreč odločno bori predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja, Belgijec Jacques Rogge. Kršilci v zadnjih letih največ posegajo po testosteronu, rastnem hormonu, eritropoetinu, "zadnji hit" pa je genski doping, medtem ko časi anaboličnih steroidov počasi dobivajo brado.

Najodmevnejše ime v slovenskem športu, ki je padlo na dopingu, je zadnji primer atletinje Jolande Čeplak. V laboratoriju v Parizu so ji dokazali uporabo eritropoetina, bolj znanega pod oznako EPO. Pozitivna sta bila vzorca A in B.

Novica, da je na dopinškem testu padla prav najboljša slovenska atletinja zadnjega desetletja, bronasta olimpijka na 800 m, evropska prvakinja v dvorani in na prostem, svetovna dvoranska rekorderka, nosilka kolajne na svetovnem dvoranskem prvenstvu..., je bila šokantna! Predvsem zato, ker je Jolanda Čeplak v svoji karieri dosegla ogromno. Ker si je finančno zagotovila mirno življenje do konca svojih dni. Ker ima (je imela) generalnega sponzorja, s katerim si je na policah v trgovini ustvarila podobo zgleda zdravega načina življenja. Ker je članica komisije atletov pri Mednarodni atletski organizaciji in ker je prva predsednica športne komisije pri Olimpijskem komiteju Slovenije. In kar je pri vsej stvari najbolj šokantno, ker se je Jolanda Čeplak vsega tega dobro zavedala!

Prebivalka Monte Carla, kamor je zaradi neprimerne slovenske davčne politike do športnikov "zbežala" pred tremi leti, je uspela v športu, v katerem je poleg nogometa konkurenca bržčas največja na svetu. Je zvezdnica svetovne atletike, ki je na vsakem mitingu, na katerem se je pojavila, igrala glavno vlogo. Televizijske kamere so se nanjo "lepile", saj v moškem in ženskem teku ni veliko belopoltih uspešnih športnikov.

Jolanda Čeplak je izjemna profesionalka. Ob druženju z njo se zdi, da je vsak njen korak premišljen. Da je tako, ima verjetno največ zaslug njen menedžer, Avstrijec Robert Wagner, ki je iz Velenjčanke ustvaril zvezdnico. Tako markantnih športnikov v Sloveniji v zgodovini ni bilo veliko. Pri tem se Jolandi Čeplak niti ni bilo treba preseliti v Ljubljano in piti jutranje kave ali večerne kokakole na elitnih lokacijah.

Prav zato v svoji karieri tudi ni bila velikokrat tarča medijev, ki jih bolj kot športna kariera zanima nešportna stran. Pa četudi je v zadnjih mesecih, še pred izbruhom dopinškega škandala, doživljala in doživlja izjemno težke osebne trenutke. Ti so pustili pečat tudi na njenih rezultatih, ki pa so se v zadnjem času izboljševali in so ustvarjali lepe obete pred vrhuncem sezone - svetovnim prvenstvom v Osaki. Med vsemi lovorikami Jolandi Čeplak manjka le še kolajna na SP, zato je bila izjemno motivirana. In o svojih osebnih težavah je znala spregovoriti. Ni jih zadržala zase, četudi je prosila za diskretnost.

Ime Jolande Čeplak je z afero omadeževano. Kakorkoli se bo zadeva zaključila. Dejstvo je, da so rezultati testov eritropoetina precej arbitrarni in da točnost podatkov ni vedno zanesljiva. Strokovnjaki pravijo, da je pri odvzemu urinskega vzorca splet okoliščin po napornih treningih lahko tak, da pokaže drugačne rezultate. Navsezadnje je zadnji slovenski primer star manj kot leto dni, ko je svojo eritropoetinsko krivdo v dolgotrajnem postopku oprala Helena Javornik.

Jolando Čeplak čaka najnapornejši tek kariere, da na zaslišanjih na Atletski zvezi Slovenije pred antidopinško komisijo, ki ji predseduje Tadej Malovrh, dokaže svojo nedolžnost. Uživala bo lahko veliko pomoč slovenskih strokovnjakov, dokler bo zadeva imela smisel. Če ji zagovor ne bo uspel, jo čaka najmanj dveletna prepoved nastopanja. V tem primeru bi izpustila letošnje svetovno prvenstvo (ki je verjetno že izgubljeno), prihodnje leto olimpijske igre ter bržčas še eno svetovno prvenstvo čez dve leti. Športna kariera skoraj 31-letne atletinje bi bila v tem primeru najbrž končana.