"Ni razloga, da bi bilo menjalno razmerje drugačno. Udeležba države v kapitalu ostaja namreč enaka, spremenila se bo le njena struktura oziroma vloga delnic. Tudi zdaj smo bili 51-odstotni lastniki družbe, le da je bila velika večina naših delnic prednostnih. Poslej bo drugače," je pojasnil Andoljšek, ki je včeraj zavrnil namige, da gre za podržavljenje Luke. "Po preoblikovanju ne bomo imeli v lasti niti delnice več," je opozoril vodja direktorata za premoženje.

Država za sprejetje predloga potrebuje soglasje treh četrtin delničarjev. Andoljšek poudarja, da želi država s predlogom iztržiti več dividend in "urediti nelegalni statut Luke". "Ne se bi želel spuščati v podrobnosti, naše navedbe lahko podpremo s pravnim mnenjem, ki smo ga dali izdelati," je dejal Andoljšek.

Država, Kad in Sod bodo sicer po preoblikovanju obvladovali več kot 77 odstotkov navadnih delnic družbe. Eden od neimenovanih sogovornikov nas je včeraj tudi opozoril, da lahko država in njene družbe s statutarno večino odločajo tudi o oddelitvi dela premoženja iz družbe.

Prav zaradi tega je bilo včeraj v neuradnih krogih slišati, da bo država s preoblikovanjem delnic storila prvi korak h kasnejši prodaji Luke Koper. Po neuradnih informacijah so se poleg skupine Deutsche Bahn za kapitalsko sodelovanje z Luko v zadnjih mesecih zanimali tudi predstavniki danskega Maerska.

"Z Luko Koper je že prišla v stik vrsta partnerjev, ki jih zanima sodelovanje na razvojno-investicijskem področju. Kar pa se tiče kapitalskega trga, se je Luka zadnja leta aktivno vključila v predstavitve Ljubljanske borze potencialnim vlagateljem doma in v tujini," so pojasnili v družbi, ki jo vodi Robert Časar. Uprava in nadzorni svet Luke bosta "svoje mnenje o predlogih Republike Slovenije podala po preučitvi".

Kot meni Matjaž Bernik iz borznoposredniške hiše Ilirika, je glavni razlog za preoblikovanje prednostnih delnic v navadne v tem, da "želi država na osnovi lastništva prednostnih delnic pridobiti enake pravice, kot jih imajo delničarji navadnih delnic". "Predvsem zato, da bodo lahko enakopravno nastopali na skupščini delničarjev z enakimi glasovalnimi pravicami. Predlagano menjalno razmerje ena proti ena po mojem mnenju ni sprejemljivo, saj navadne delnice nosijo več pravic kot prednostne, torej niso enakovredne, in zamenjava v predlaganem razmerju ne bi smela biti v interesu lastnikov navadnih delnic," je še povedal Bernik.

V KD Group predloga države še ne želijo komentirati. Skupina, ki jo vodi Matjaž Gantar, danes obvladuje 5,46 odstotka navadnih delnic Luke, njen delež pa bi se po preoblikovanju zmanjšal na 2,7 odstotka.

primoz.cirman@dnevnik.sisrecko.zimic@dnevnik.si