Minister ne ve, kdo je kriv za okvare

Vprašanju novinarke (kaj je hotel s tem povedati?) se je izmaknil z izjavo, da so "te mize dobre" in da ne ve "kdo je kriv za okvare". Bručan je še enkrat poudaril, da so "vsa podtikanja, da so bile izbrane manj kakovostne mize, nesmiselna, saj smo izbrali najugodnejšo ponudbo, ki je izpolnjevala vse pogoje iz razpisne dokumentacije". Povedal je tudi, da je ministrstvo svojo dolžnost izpolnilo, ko je z izbranim ponudnikom podpisalo pogodbo, po kateri je ponudnik odgovoren za tehnično brezhibnost dobavljene opreme. "Mize sordina," je zagotovil minister "se po obstoječih podatkih ne kvarijo nič bolj kot druge mize". Bručan je to trditev podkrepil še z mnenjem proizvajalca, da "ni razloga za dvom v njihovo kakovost, saj ustrezajo vsem standardom in normativom v Sloveniji in EU".

Poročali smo že, da je italijanski proizvajalec okvarjene mize testiral in ugotovil samo eno napako pri mizi iz novomeške bolnišnice, do katere je prišlo med transportom. Vse preostale okvarjene in zamenjane mize naj bi po poročilu delovale brezhibno. V Splošni bolnišnici Izola bodo, tako dobavitelj, mizo prilagodili potrebam travmatoloških posegov. Ker je z operacijskimi mizami vse v redu, je minister Bručan povedal, da ni nobene osnove, da bi lahko zahtevali zamenjavo miz. Če dobavitelj ne bi odpravil napak, bi ministrstvo lahko unovčilo bančno garancijo. "Garancijski rok, v katerem bi to lahko storili, je dve leti od dobave miz," je ministra dopolnil Jurij Klepec, vodja pravne službe na ministrstvu za zdravje.

Včeraj je minister prejel tudi pričakovano poročilo supernadzora nad gradnjo Onkološkega inštituta, ki ga je predal tudi dr. Borutu Štabucu, predsedniku delovne skupine za spremljanje odprtih vprašanj na področju onkologije, ki bo omogočil vpogled v poročilo tudi preostalim članom skupine. Podrobneje bodo dokument, za katerega so odšteli 46.000 evrov, na ministrstvu komentirali prihodnji teden.

Le čevlje sodi...

Ministrstvo se je po svoji navadi hitro odzvalo tudi na prispevek Aleša Živkoviča in Mića Mrkaića, v katerem opozarjata na neučinkovito porabo sredstev za zdravila. Bručan je pojasnil kronologijo nastanka pravilnikov, ki določajo cene zdravil, in hkrati opozoril, da so v Sloveniji bolnikom na voljo nekatera zdravila (na primer tri za zdravljenje raka), ki na primer v Avstriji niso v breme javnih sredstev. Tudi njegova sodelavka na ministrstvu Doroteja Novak Gosarič je prepričana, da so strokovnjaki s področja medicine in farmacije dobro opravili svojo nalogo. Da ne bi bolnikom, ki zdravila najbolj potrebujejo, naredili škode, je predlagala, naj "pisca upoštevata Prešernovo sporočilo: Le čevlje sodi naj kopitar".