"Kar koli se je v prestolnici naredilo v zadnjih desetih letih, je bilo za nas slabo. Kar poglejte Nebotičnik, ki ga pustijo propadati, in pročelja znamenitih hiš," se je jezil Ovsec. Marinka Kurilič, predstavnica civilne iniciative, je povedala, da županovim zagotovilom, da bo kljub gradnji garaže tržnica ostala, ne verjamejo: "Saj je tudi rekel, da ne bo podražil parkirnine, pa jo je!"

Miha Jazbinšek ima v načrtu resne ukrepe, če bo, kot se je izrazil, župan "trmoglavil". "Pripravljen sem dati pobudo za referendum," je povedal. Po njegovem bi bila veliko bolj smiselna gradnja garažne hiše pod grajskim hribom. "Namesto tega uničujemo nekaj, kar živi! Da je tržnica prevelika in da na njej prodajajo Kitajci, ni izgovor za poseg v Plečnikovo znamenitost," je dodal Jazbinšek.

Civilna iniciativa zato želi, da se iz letošnjega predloga proračuna črta postavka o gradnji garažne hiše pod tržnico. Za letos so namreč predvidena sredstva za urbanistični arhitekturni natečaj za ureditev Vodnikovega in Krekovega trga ter Mahrove hiše. V predlogu ni posebej razdelano, koliko denarja bo šlo za ta projekt, vse urbanistične študije in natečaji pa naj bi občino letos stali skoraj pol milijona evrov.

Člani civilne iniciative se bodo med ponedeljkovo sejo, na kateri bodo mestni svetniki in svetnice sprejemali letošnji proračun, zbrali pred magistratom. "V soboto bomo po tržnici delili vabila obiskovalcem tržnice in okoliškim prebivalcem, naj se nam pridružijo," je načrtovano akcijo iniciative opisala Kuriličeva.

Podžupan Janez Koželj je razočaran nad obnašanjem meščanov in pravi, da je težko delati v mestu, ki je že v izhodišču vedno proti spremembam. "Tržnico želimo razširiti in poživiti, saj zdaj propada!" je komentiral očitke.

Pojasnil je, da nameravajo objaviti dva natečaja, in sicer za ureditev Petkovškovega nabrežja in gradnjo Mesarskega mostu ter za ureditev Mahrove hiše in garaže pod tržnico. "Mesarski most ne bo po Plečnikovih, ampak sodobnih načrtih, na njem bo možna postavitev stojnic, v Mahrovi hiši pa načrtujemo oblačilnice in skladišča za branjevce," je načrte pojasnil Koželj in dodal, da še ni odločeno, ali si bodo pri posodobitvi tržnice pomagali z zasebnimi partnerji: "Si pa prizadevamo za to, še posebno s temi skromnimi proračunskimi sredstvi."

Po njegovih obljubah tržnica med gradnjo garažne hiše ne bo trpela. "Najprej nameravamo preseliti prodajo sadja in zelenjave, se pravi srce tržnice, na Pogačarjev trg. Nato sta v načrtu gradnja mostu in širitev tržnice na Petkovškovo nabrežje, šele nato ureditev garažne in Mahrove hiše," je še ovrgel trditve, da bo življenje na tržnici med gradnjo popolnoma zamrlo.