V pravnem mnenju, ki ga je pripravil glavni Microsoftov odvetnik Thomas Rubin, Googlu očitajo, da je svoj prodor na področje novih medijev zasnoval na račun knjižnih založnikov in proizvajalcev programske opreme. Mnenje bo Microsoft v najkrajšem možnem času dostavil Zvezi ameriških založnikov, ki je pred 16 meseci vložila tožbo proti podjetju Google zaradi kršenja avtorskih pravic. Google je namreč na spletu ponudil storitev spletne knjižnice, kjer si lahko knjige tudi natisnete, kar pa ni po volji založnikom.

"Microsoft ne kopira brez soglasja"

„Podjetja, ki ne ustvarjajo nobenih avtorskih vsebin služijo milijonske vsote na plečih avtorjev in založnikov vsebin,“ je prepričan Rubin. „Google deluje po načelu, da se na spletu lahko vse uporablja in kopira, dokler jih lastnik avtorskih pravic ne obvesti, da tega ne dovoli,“ pravi Rubin in poudarja, da Microsoft pred uporabo avtorsko zaščitenih vsebin vedno pridobi soglasje lastnika.

Microsoft se boji za svoj položaj

Rivalstvo med Googlom, vodilnim podjetjem na področju spletnega iskanja in Microsoftom se še poglablja potem, ko je Google razširil svoje poslovanje na področje programske opreme, dostopne prek spleta in bi utegnil ogroziti Microsoftov monopol na področju programske opreme.