Med prioritetne naloge štejejo cenzuriranje in filtriranje informacij na internetu, nevtralnost spleta in davčne olajšave za tehnološka podjetja pri raziskavah in razvoju v tej panogi.

Ameriški kongres že nekaj časa razpravlja o nevtralnosti spleta. Termin opredeljuje prepoved favoriziranja večjih komercialnih ponudnikov internetnih vsebin, ki naj bi za uporabniški dostop do svetovnega spleta plačevali spletnim dobaviteljem dodatne prispevke. Ta ukrep v Washingtonu podpirajo lobisti, ki prihajajo iz večjih telekomunikacijskih podjetij, kot sta Verizon in Comcast, ki zagovarjata klasični monopolistični pristop. Na drugi strani stoji lobij, ki prihaja iz novih podjetij, kot sta Google in Amzon, ki se zavzema za demokratični oprti pretok na svetovnem spletu in zagovarja boj proti diskriminaciji manjših spletnih ponudnikov, ki so na internetu navzoči brezplačno. Tovrstna regulacija bi z uvedbo favoriziranja na spletu po njihovem mnenju zavrla nadaljnji razvoj in investicije v razvoj interneta ter prizadela predvsem uporabnike spleta, ki bi jim bil s tem onemogočen prost dostop do široke spletne vsebine, ugotavljajo pri Googlu. Demokratičnost spleta, ki je njegova osnovna zamisel, pa bi bila tako z omejeno nevtralnostjo ogrožena.

V primeru sprejetja zakona o internetni nevtralnosti, s katerim ameriški kongres zavlačuje že nekaj časa, so na spletu zagotovljeni demokratična prihodnost, uporabniška svoboda in odprt dostop do kabelskih podjetij kateremu koli internetnemu ponudniku. Hkrati naj bi klavzula o nevtralnosti zaščitila ogrožena manjša podjetja, ki bi jih zasenčil monopol večjih spletnih ponudnikov.

Med temami, ki čakajo ameriške kongresnike v poprazničnih dneh, sta na sporedu tudi cenzura na internetu in filtriranje spletne vsebine, ki sodi med najbolj občutljive teme svobode govora v ZDA. V prvi vrsti bo šlo za vsebino, ki je kriminalnega značaja, so povedali predstavniki demokratske stranke v ameriškem senatu. Prioritetni so zakoni, ki bodo ščitili otroke in mlade pred zlorabami, predvsem na njim najbolj priljubljenih spletnih straneh, kot so MySpace in YouTube. Pri tej vsebini gre predvsem za omejevanje propagandnega materiala, ki spodbuja k uporabi prepovedanih drog, ki ga ironično širijo prav mladi sami s prikazovanjem uživanja metadona, vdihavanja helija in podobnih halucinogenih substanc. Ameriški kongres si bo prizadeval tudi za sprejetje zakonodaje, ki popolnoma prepoveduje pornografsko pedofilsko vsebino na spletu.