Največji svetovni proizvajalec programske opreeme monopola nad svojim evropskim tržiščem ne da. Čeprav ga je Evropska komisija leta 2004 kaznovala s petsto milijoni evrov kazni in s penali, zaradi katerih je bilo podjetje samo v šestih mesecih ob dodatnih 280 milijonov evrov, je Microsoft ostal neomajen.

Evropska komisija Microsoft obtožuje, da konkurenci osnovne informacije o svojem softveru prodaja po nerazumno visokih cenah, kar je Microsoft zavrnil. „V petdesetih letih evropske politike lojalne konkurence se je prvič zgodilo, da neko podjetje ne spoštuje izrečenih direktiv,“ je izjavila Neelie Kroes, predstavnica Evropske komisije, ki se z ameriškim računalniškim gigantom bode že vrsto let.

Evropejci poskušajo prisiliti Microsoft, da tudi drugim proizvajalcem programske opreme odkrije ključne informacije, potrebne za izdelavo programskih orodij, ki bodo uspešno delovala v njegovem operacijskem sistemu. Od njega zahtevajo tudi, da na tržišče pošlje verzijo operacijskega sistema Windows brez vgrajenega Media Playerja.

Microsoft odgovarja, da „je žalostno, da jih Evropska komisija sili v brezplačno dajanje informacij o nečem, kar je njihov zaščiteni patent.