VTe internetne družbe naj bi domnevno prikrito sodelovale z vladami Kitajske, Irana, Vietnama in drugimi državami, ki cenzurirajo spletne strani in kazensko preganjajo ter zapirajo pisce spletnih blogov.

Vodstvo podjetja Google je celo priznalo, da je bilo cenzuriranje njihovega iskalnika na Kitajskem škodljivo. Eden od lastnikov tega iskalnika Sergey Brin je izjavil, da je za Google največja škoda, ker se je s sodelovanjem pri cenzuriranju načel ugled, ki ga družba uživa v Evropi in ZDA. Predstavniki družb Google, Microsoft in Yahoo bodo tako sodelovali pri skupnih pogovorih o zaščiti človekovih pravic na spletu, kjer bodo poleg organizacij za zaščito človekovih pravic, kot so Amnesty International, Human Rights Watch in Reporters Without Borders, navzoči tudi vodilni operater mobilne komunikacije Vodafone, svetovno znani akademiki in vlagatelji.

Idejo o delovni skupini za oblikovanje kodeksa o zaščiti človekovih pravic na spletu je v poročilu o represiji na področju interneta predlagala Amnesty International maja lani. Mila Rosenthal, vodja programa človekovih pravic pri ameriški Amnesty International, je izjavila, da je odziv podjetij na vladne restrikcije določenih držav preveč mlačen. Amnesty International prav tako podpira predloge nove zakonodaje v ZDA, ki bi uvedla restrikcije in globe za ameriška podjetja, ki bodo operirala v "internetno restriktivnih državah".