Na prvem svetovnem kongresu zdrave prehrane in javnega zdravja, ki je potekal med 28. in 30. septembrom lani v španski Barceloni, so velik del strokovnih predavanj namenili prav temu, kateri hrani se moramo odpovedati in kaj v povečanem obsegu uživati, da bi ubežali tvorbi in nebrzdani rasti mutiranih celic, ki vodijo do tumorjev. Ritva R. Butrum, dr. med., z Ameriškega inštituta za raziskovanje raka, mednarodno priznana avtoriteta s področja prehrane in preventive raka, je izpostavila, da bomo do konca letošnjega leta (leta 2007) dobili nadgradnjo poročila iz leta 1997, v katerem bosta Svetovni sklad in Ameriški inštitut za raziskovanje raka podala še natančnejša navodila, kako z ustrezno prehrano in fizično aktivnostjo preprečiti razvoj rakavih obolenj v svetovni populaciji. Rak je nedvomno genetsko pogojena bolezen, eden od ključnih dejavnikov tveganja za njegov razvoj je pristnost bolezni v družini. Od tod razširjeno prepričanje, da bolezni ne moremo ubežati, le nemočno lahko upamo, da ne bo prav nas »izbrala« za svojo naslednjo žrtev. Raziskave so pokazale, da na pojavnost raka v veliki meri vplivajo tudi zunanji dejavniki; izpostavljenost ionizirajočemu sevanju, infektom, škodljive razvade (kot sta kajenje in alkohol), kakovost prehrane ter pitne vode in onesnaženost zraka. Kljub tem spoznanjem smo do danes omejili zgolj dostopnost tobačnih izdelkov, misel na omejitev nekaterih vrst hrane pa se mnogim zdi celo absurdna. Toda pomislite, tudi goreča ljubezen do ocvrtega krompirčka ali slastnega svinjskega kotleta ubija … kot cigareta.

Rak lahko preprečimo

Vsaj 30 odstotkov rakavih obolenj in kar 70 odstotkov raka na prebavilih ter debelem črevesju bi lahko z ustrezno prehrano preprečili, je povedala Sheila A. Birmingham, dr. med., vodja obsežne epidemiološke raziskave, ki jo izvajajo v Veliki Britaniji, in pobudnica Evropske raziskave raka (The European Prospective Investigation of Cancer). Raziskava, ki je v obdobju 10 let zajela kar 500.000 ljudi in pod drobnogled vzela njihove prehrambene navade, je pokazala dvoje. Uživanje velikih količin rdečega in procesiranega mesa povzroča rak danke in debelega črevesja, nasprotno pa vlaknine naša prebavila varujejo. Drugič, isoflavonoidi, ki jih najdemo v rastlinski hrani, najpogosteje soji, ščitijo pred rakom dojke. Vitamin E in selen naj bi moške varovala pred rakom prostate, raziskava SELECT, ki naj bi v bližnji prihodnosti to dokončno potrdila (številne prejšnje so korelacijo že nakazale), še teče.

Sredozemska kuhinja kot zgled …

Čeprav lahko dandanes preizkušamo različne eksotične jedi z vseh koncev sveta, ostaja na lestvici zdrave prehrane nesporno vodilna sredozemska kuhinja, ki je znana in cenjena po vsem svetu, velik pomen pa ji pripisujejo tudi zdravniki in strokovnjaki za prehrano. Sredozemska kuhinja deli živila v tri skupine. V prvo skupino sodijo živila, ki jih prebivalci obmorskih mest jedo vsak dan. To so žita in žitni izdelki, sadje, zelenjava, stročnice, semena, oreški, mlečni izdelki ter olivno olje. V drugo skupino razvrščajo živila, ki jih uživajo nekajkrat na teden (ribe, perutnina, jajca in slaščice), v tretjo pa živila, ki naj bi jih uživali kar najbolj poredko, le nekajkrat na mesec. Sem sodijo svinjsko, goveje ter ovčje meso. Če povzamemo, mediteranska kuhinja temelji na žitaricah, zelenjavi, stročnicah, sadju, velikih količinah olivnega olja, rib in omejenih količinah mesa. Prepričljiv argument v prid tezi, da je zdrava, pretežno rastlinska prehrana nedvomno pomemben dejavnik zdravega videza in dobrega počutja, je tudi dejstvo, da v Sredozemskih deželah prekomerna teža med prebivalstvom ne narašča. »V Italiji je v zadnjih 15 letih delež ljudi s prekomerno težo ostal nespremenjen, giblje pa se okoli 30 odstotkov,« je na prvem svetovnem kongresu zdrave prehrane in javnega zdravja izpostavil Carlo La Vecchia, strokovnjak z Univerze v Milanu. Hrana rastlinskega izvora, ki jo uživajo ne le Italijani, pač pa tudi Španci, Portugalci, Maročani, Hrvati, Črnogorci in Grki, vsebuje veliko vlaknin, ki varujejo pred zaprtjem in drugimi črevesnimi težavami, tudi črevesnim rakom, pomembna zaščita pred ostalimi karcinogenimi tvorbami pa so še olivno olje, omega tri maščobne kisline v ribah ter polnozrnati izdelki in žita.