Navedeni primer v zgodovini Republike Slovenije ni edini, saj smo bili že večkrat priče rasističnih eskalacij, ko je šlo za lastništvo Romov nad nepremičninami. Pogosto je bila pri reševanju bivalnih problemov različnih romskih družin vaškim stražam, ki so jih postavili okoliški prebivalci, dodeljena legitimnost: nikoli doslej niso bili "vaški stražarji" ustrezno sankcionirani zaradi spodbujanja nestrpnosti.

Trditev lahko utemeljimo z naslednjimi primeri:

Leta 1977 romska družina Hudorovac kupi hišo v Malinah na Dolenjskem, vendar se ji z vaškimi stražami in barikadami prepreči vselitev.

Leta 1998 Romi kupijo hišo v Jelšanah na Notranjskem in 150 vaščanov s peticijo doseže, da se Romi ne naselijo v svojo nepremičnino.

Leta 2002 se romska družina Horvat ne more vseliti v Prosenjakovcih v Prekmurju v hišo, ki jo je kupila.

Leta 2006 ministrstvo za notranje zadeve nezakonito preseli družino Strojan iz Ambrusa v nastanitveni center Postojna.

V nobeni od naštetih zgodb država ni poskrbela za zaščito pravice do svobodne izbire bivališča niti ni ustrezno zaščitila lastnine Romov. Ne zatiskajmo si oči! Tovrstna dejanja niso sprejemljiva!

Ob nastanku nove države leta 1991 smo, ne glede na politično, versko ali rasno pripadnost, Slovenci postali tisti, ki smo izrekli pripadnost Republiki Sloveniji: izrekli smo se za lastno državo vseh, ki so tedaj prebivali v Sloveniji. Zato ne podpiramo ravnanja ministrstva za notranje zadeve ob izselitvi družine Strojan. Vlado, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, ministrstvo za šolstvo ter druge pristojne pozivamo, da delujejo zakonito pri izpolnjevanju svojih obveznosti in ob tem dosledno upoštevajo človekove pravice, tudi kadar gre za Rome.

Z nesankcioniranjem vaških straž in dopuščanjem sovražnega govora se pristaja na rasizem, ki je nevaren za sobivanje ljudi: menimo, da je to nedopustno.

Pozivamo k strpnemu komuniciranju! Pozivamo k doslednemu upoštevanju Deklaracije človekovih pravic in pravic, zapisanih v Ustavi Republike Slovenije. Pozivamo k oblikovanju antropološko podkrepljenih programov za protipredsodkovno vzgojo! Pozivamo h kakovostnemu šolanju vseh otrok, ne le romskih, o romski zgodovini, kulturi in jeziku, z enakimi možnostmi za vse šolarje, dijake in študente! Pozivamo k ureditvi socialnih razmer in k skrbi za ustrezno zdravstveno obravnavo vseh socialno šibkih ljudi, ki prebivajo v Sloveniji! Pozivamo h korektnemu pisanju in poročanju medijev o dogodkih, tudi kadar gre za napake oblasti!

Potrebno je oblikovati razmere, v katerih bo omogočen uspešni interkulturni dialog!

Pozivamo vas, da se pridružite našim prizadevanjem za strpnost.

Študentje Kulturnih medijev in antropologije Fakultete za humanistične študije v Kopru