Predsednik odbora za obrambo Državnega zbora Tone Anderlič je včeraj na slovensko vlado naslovil javni poziv. V njem ugotavlja, da študijska skupina za Irak pod vodstvom nekdanjega zunanjega ministra Združenih držav Amerike Jamesa Bakerja in nekdanjega kongresnika Leeja Hamiltona v svojem poročilu opozarja, "da je položaj v Iraku kritičen in da se slabša". Anderlič svari, da nekateri zunanjepolitični strokovnjaki opozarjajo, da kljub ameriškemu priznanju napake še ni videti izhoda iz krize, zaradi česar "obstaja nevarnost kaosa, ki bi lahko vodil v padec iraške vlade in izbruh humanitarne katastrofe neslutenih razsežnosti".

Anton Anderlič v svojem pismu navaja tudi dejstvo, da se "koalicija voljnih držav, ki so na takšen ali drugačen način sodelovale s svojim vojaškim osebjem v Iraku, zaradi navedenega z vsakim dnem zmanjšuje".

"Ker je med državami, ki imajo v Iraku svoje vojake, tudi Republika Slovenija, javno sprašujem Vlado Republike Slovenije, ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za obrambo, kakšen bo odziv Republike Slovenije na ugotovitve Baker-Hamiltonovega poročila.

Ali bo Vlada Republike Slovenije ravnala podobno kot vlade večine drugih držav in bo glede na nova dejstva umaknila slovenske vojake iz Iraka (ti bi se po potrebi lahko vrnili kasneje, v okviru drugačne misije Združenih narodov) ter predlagala, da se vzpostavi usposabljanje iraških varnostnih sil, kot je že bilo predvideno, vendar nerealizirano, kje drugje oziroma na drugačen način, ali pa bo vztrajala, da ti ostanejo v Iraku vse do umika vojakov Združenih držav Amerike in Velike Britanije ali še dlje?" slovensko vlado sprašuje predsednik parlamentarnega odbora za obrambo.