Ta od odvetnika zahteva pet milijonov tolarjev odškodnine, ker ga je na sojenju zaradi trojnega umora družine Rakić v Rovinju označil za tajnega policijskega sodelavca.

Kot je znano, je v omenjenem kazenskem postopku Čeferin zastopal obdolženega Ivana Perića, ki je bil pozneje obsojen na najvišjo možno kazen 30 let zapora. Na zatožni klopi je poleg Perića sedel tudi Mišković, ki so ga spoznali za krivega, da je prvoobtoženemu prodal morilno orožje, pištolo z dušilcem - obsojen je bil na tri leta in pol za zapahi. Mišković v tožbi zatrjuje, da je na sojenju odvetnik Čeferin večkrat izjavil, da tajno sodeluje s policijo, kar so povzeli tudi novinarji, ki so poročali o dogajanju na sodišču. Tožnik pravi, da nikoli ni bil registriran kot tajni policijski sodelavec (TPS) in da je takšna oznaka zanj žaljiva. Kot je navedel v tožbi, ki jo je očitno sestavil sam (sodnici je povedal, da ga ni hotel zastopati nihče od ljubljanskih odvetnikov), je v zaporu doživel več živčnih stresov in travm, "kar se je kazalo v velikih psihičnih bolečinah, ki se ne morejo meriti z denarjem". Med prestajanjem kazni se je izogibal skupnim sprehodom, saj so ga zaradi Čeferinovih besed soobsojenci nenehno žalili, zbadali in ga zmerjali. Zato je bil prikrajšan za gibanje na svežem zraku, kar se mu "še danes pozna kot razdražljivost, depresivnost in predvsem strah pred ljudmi".

Odvetnika ni bilo

Dr. Petra Čeferina včeraj ni bilo na sodišče, je pa prišel njegov pooblaščenec in sin Rok Čeferin. Ta je sodišču predlagal, naj tožbo brez nadaljnjega zavrže, saj Mišković ni zapisal, kdaj naj bi ga toženec imenoval za TPS in kje. Dodal je še, da trditev, da si TPS, objektivno ni žaljiva, "saj tako policija, kot tisti, ki ji pomaga pri delu, opravljata družbeno koristno delo". "Če se kdo zaradi takšne izjave čuti užaljenega, to samo pomeni, da ne razlikuje med pozitivnim in negativnim v družbi. Zato tistega, ki da takšno izjavo, ni mogoče odškodninsko obsoditi," je dejal Rok Čeferin.

Zaslišali so tudi višjo sodnico Mojca Kocjančič Zalar, ki je na okrožnem sodišču vodila kazenski postopek zoper Perića in Miškovića. Povedala je, da je bil spis zelo obsežen (toženec je v odgovoru za tožbo zapisal, da ima več kot 10.000 strani) in da je bilo sojenje polno namigovanj, med drugim tudi ta, da je bil Mišković celo morilec Rakićevih. Priča je dejala, da se spominja, kako se je Čeferin spraševal, zakaj je Perić v zaporu, Mišković pa le v hišnem priporu, in se nato vprašal, če morda ne sodeluje s policijo. Kot je dejala, sta bila med zaslišanimi pričami tudi brata, ki naj bi Čeferinu pisala, da je Mišković tajni policijski sodelavec. Tega, da bi ga odvetnik označil s temi besedami, se sodnica ni spomnila, je pa bilo po njenih besedah na glavnih obravnavah veliko razburjenja in vroče krvi. "Spominjam se tudi, da je Mišković kakih dvakrat res grdo gledal odvetnika Čeferina in na njegova vprašanja ni hotel odgovarjati," je povedala Kocjančič-Zalarjeva. Sodnici Gams-Premerlovi je predlagala, naj pridobi kopije sodnih zapisnikov, ob tem pa dodala, da tudi v njih ni vsega, ker se obravnave ne snemajo.

Ni govoril zaničevalno

Na vprašanje Roka Čeferina, ali je bil toženec na sojenju nalašč žaljiv, je sodnica odvrnila, da je šlo zagotovo le za strategijo obrambe. "Ni govoril z namenom zaničevanja. Vsi odvetniki iz Odvetniške družbe Čeferin se na sojenja zelo dobro pripravijo in naredijo vse, kar je možno za klienta. Zato so tudi tako popularni. V tem primeru sta bili obe obrambi zelo dobri in korektni. Če se na koncu ni izšlo, kot sta hoteli, pa je to že druga zgodba," je izjavila Mojca Kocjančič Zalar.

Sojenje se bo nadaljevalo 30. novembra.