Policija ugotavlja, da sta najpogostejša vzroka za nesreče voznikov motorjev neprilagojena hitrost in nepravilna stran oziroma smer vožnje. Dostikrat se tudi zgodi, da motoristi ne upoštevajo pravil o prednosti, zato ni presenetljivo, da se večina nesreč zgodi v naseljih. Svoje prispeva še alkohol – lanski podatki kažejo, da je bil vsak peti motorist, ki je povzročil nesrečo, pod vplivom alkohola. To potrjuje dejstvo, da motorno kolo marsikdo uporablja za prevoz iz lokala domov ali celo za »turnejo« od lokala do lokala.

V nesrečah udeleženi predvsem mladi

V nesrečah so udeleženi predvsem mladi motoristi v starosti od 14 do 16 let ter od 18 do 24 let, najhujše posledice pa imajo tisti v starosti od 16 do 18 in nad 64 let. In zakaj ravno mlajši? Ker jim je motor edino zakonsko dostopno in razmeroma poceni vozno sredstvo, starejšim pa služi za prevoz na krajših razdaljah.

Mladi vozniki motorjev zaradi nezadostnega znanja in izkušenj, ki dostikrat precenjujejo svoje sposobnosti, potrebujejo še posebno pozornost in izpopolnjevanje. Da so vozniške izkušnje osnovni pogoj za varnost, kaže podatek, da ima četrtina motoristov, ki so povzročili nesrečo, vozniško dovoljenje manj kot leto dni.

Ker število registriranih motornih koles narašča (lani se je povečalo za 28 odstotkov), je še toliko bolj pomembna preventiva in opozarjanje voznikov. Že pred začetkom motoristične sezone je policija izvedla preventivne aktivnosti, kot je sodelovanje v šolah varne vožnje z motornimi kolesi. Med letom izvaja preventivno-represivno akcijo Moped, s katero odkriva kršitve predpisov s področja prometne varnosti predvsem v naseljih (vožnja brez zaščitne čelade, ustreznost listin, predelava koles z motorjem itd.).

Preventiva v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi

»Policija je stopila v stik z lokalnimi skupnostmi, skozi katere potekajo cestni odseki ali tako imenovana motodirkališča, da bi na njih umirila hitrost,« pravi predstavnica policije za odnose z javnostmi Nuška Tavčar. Prebivalce je policija tudi pozvala, da organizirajo sestanke z vsemi drugimi, ki bi lahko pripomogli k večji varnosti – vzdrževalci in upravljavci cest, sveti za vzgojo in izobraževanje, motoklubi in drugimi. »Ob pričakovanih zgostitvah prometa in napovedanih vremenskih spremembah na spletni strani opozarjamo voznike motornih koles na strpno in previdno vožnjo, razmišljamo pa tudi o novih preventivno-represivnih pristopih.«