Izrael je napovedal, da bo "zaustavil palestinski teror", potem ko je bilo v napadih konec preteklega tedna ubitih 22 Izraelcev, zadnji poskusi pomiritve pa so znova potisnjeni na stranski tir. Izraelski premier Ariel Šaron in njegov kabinet sta odobrila načrt, ki od vojske zahteva nenehni pritisk na palestinske oblasti in militantne skupine. Odgovornost za zadnji samomorilski napad v Jeruzalemui in za streljanje na nadzorni točki na Zahodnem bregu je prevzela skupina, ki jo povezujejo z gibanjem Fatah palestinskega voditelja Jaserja Arafata.

V eksploziji v Ramali na Zahodnem bregu pa so umrli mati in njena sinova, ko je razneslo dva avtomobila. Aktivista Hamasa Huseina Abu Kwaika ni bilo v vozilu.

Izraelci pa so s helikopterji napadli tudi rezidenco palestinskega voditelja Arafata v Ramali, ki pa v napadu ni bil ranjen, so sporočili palestinski predstavniki. Raketni izstrelki so namreč zadeli poslopje palestinske obveščevalne službe, ki je 10 do 15 metrov oddaljena od Arafatove rezidence.

Že nekaj ur pred tem pa so izraelska letala vrste F-16 v Betlehemu uničila poslopje palestinske varnostne službe.