Potem ko je bil v prvih dveh etapah ritem kolesarjev nizek, je v tretji 96 kolesarjev, kolikor jih je ostalo v konkurenci, pokazalo povsem drugačno vožnjo. Trenerji moštev so izdelali svoje taktike, pri večji je štel le napad. S taktičnimi zamislimi so poskušali utruditi nasprotnike, zato ni čudno, da je že v prvih petih kilometrih prišlo do prvega pobega. Vse do vznožja vzpona na Vršič so si ti sledili eden za drugim, še najdlje pa je v njem zdržal Italijan Tomasso Canechi, ki je že imel prednost štirih minut.

Toda vsi poskusi so bili že vnaprej obsojeni na neuspeh. Nemogoče je bilo namreč pričakovati, da se zmagovalec ne bi odločil na vzponu. Na njem pa so tako kot dan prej na Sveto Goro prevzeli pobudo kolesarji Perutnine Ptuja in Adrie Mobila. Tokrat so bili bolj napadalni Ptujčani, najprej je napadel Matija Kvasina, nato še Jure Golčer, za Tomažem Nosetom drugi v skupnem seštevku. Sredi vzpona je bilo videti, da bo Mariborčan ušel rumeni majici, toda Dolenjec se ni dal. Nasprotniku se je hitro pridružil in se mu prilepil na kolo. Nekaj časa mu je le sledil, nato pa v zadnjem kilometru pospešil in ga še drugič zapored pustil za seboj. Nekdanja "legionarja", ki sta se pred letošnjo sezono vrnila v domača kluba, sta bila razred zase, saj je lanski dobitnik rumene majice Poljak Przemyslav Niemec zaostal že minuto in 40 sekund.

"Vse smo poskušali, da spravimo Jureta v vodstvo, toda ni nam uspelo, čeprav nismo storili niti ene napake. V klanec je bil namreč Nose močnejši," je bil na Vršiču, kjer je kolesarje pozdravilo veliko število gledalcev, med katerimi je bilo tudi veliko nekdanjih tekmovalcev, razočaran strateg Perutnine Srečko Glivar, ki je že izgubil upanje za končno zmago: "Vsekakor bomo še poskušali, toda skoraj nemogoče je pričakovati, da se bo vrstni red spremenil. Bolj realna je etapna zmaga."Čeprav je skoraj gotovo, da bo Nose sedmi slovenski zmagovalec domače pentlje (Slovenci bodo proti tujcem povedli s 7:6 v zmagah), pa v novomeškem taboru še ne slavijo. "Dirka se konča po zadnji etapi, šele takrat se bomo veselili," razmišlja trener Adrie Mobila Milan Eržen, ki pa v svoji glavi zagotovo ve, da v zadnji etapi od Grosuplja do Novega mesta ne bi smelo priti do sprememb. Noseta lahko zaustavi le padec ali kakšna druga nesreča, čeprav tudi sam še ne priznava, da je že zmagovalec. "Upam, da res, a počakajmo do konca. Želim zmagati na tej dirki, zato mora naše moštvo ostati zbrano do konca," je dejal nekdanji tekmovalec Phonaka, ki je na letošnjem slovenskem krogu pokazal premoč nad drugimi v vožnji na klanec: "Res sem se dobro pripravil, vendar še zdaleč ne zmagujemo z lahkoto. Sredi današnje hitre etape sem se bal, da ne bomo zdržali vseh napadov Perutnine, na srečo pa sem imel poleg sotekmovalcev iz Adrie Mobila tudi pomoč dveh tujih ekip. Ptujčani so ves čas skakali, a me niso zlomili. Na koncu se je izkazalo, da mi je ostalo več moči od Golčerja, ki je vsekakor imel danes težje delo, saj je moral napadati, sam pa sem mu moral le slediti."