Po preliminarnih podatkih je realizacija v letu 2005 nekoliko nižja kot v letu 2004, največja negativna odstopanja so nastala na področju primarnega dela, bolje je bilo pri pohištveni industriji. Najboljši rezultati so bili doseženi v segmentu proizvodnje lesnih plošč. V letu 2005 je bilo opazno povečanje izvoza predvsem drv v Italijo in hlodovine v Avstrijo.

Na seji so na podlagi prvih podatkov ocenili tudi sodelovanje združenja v Slovenski lesni tehnološki platformi ter sodelovanje z evropsko platformo. Ocene so sicer podane na podlagi podatkov, pridobljenih z anketo. Natančnejši podatki, pripravljeni s pomočjo statističnih analiz, bodo predvidoma znani junija, je povedal sekretar Združenja lesarstva pri GZS Bojan Pogorevc.

Lesna industrija ima v primerjavi z drugimi velike prednosti, saj gozdnate površine obsegajo okoli 60 odstotkov slovenskega ozemlja, les pa je naravno obnovljiv in ustreza načelom trajnostnega razvoja, so še sporočili iz združenja. Gozdovi pri nas še niso dovolj izkoriščeni, gospodarjenje z gozdovi pa v preteklosti ni bilo najboljše, zato se v lesni industriji na tem področju odpirajo še številne možnosti, je še poudaril Pogorevc.