Na osemdnevni turneji po južni Italiji je na petnajstih nastopih v mestih Savoia di Lucania, Potenza, Alberobello, Tito in Verbicaro s skupinami iz Brazilije, Mehike, Turčije, Srbije ter domačini predstavila plese Gorenjske, Prekmurja in Bele krajine. Predsednica KD FS Iskraemeco Marija Šenk je povedala, da je bila skupina uvrščena med najboljše, po kakovosti in izvedbi programa, pa tudi po priljubljenosti med gledalci, kar je tudi organizator dodobra izkoristil.

Na Portugalskem se je udeležila desetdnevnega mednarodnega folklornega festivala Folkfaro 2005. Kulturno-folklorni projekt Folkfaro 2005 je bil izveden tretje leto zapored. Sodelovalo je več kot 300 umetnikov ter glasbenikov in plesalcev izbirnih folklornih skupin iz Brazilije, Italije, Portugalske, Mehike, Slovenije, Španije in Ukrajine. Plesalci, glasbeniki in tamburaši FS Iskraemeco so predstavili Slovenijo na številnih sprevodih skozi mesto Faro in še na petnajstih različnih nastopih. Odziv publike je bil vedno topel in več kot pozitiven, koncerte pa si je ogledalo po več tisoč gledalcev. Nastopili so tudi pred upokojenci, ki so jim navdušeno ploskali.

Tako kot druge skupine se je tudi kranjska predstavila s kratkim nastopom in pesmijo v materinem jeziku tudi v cerkvi. Razpoloženje je bilo izjemno. Vse skupine so se udeležile tudi uradnega sprejema in pogostitve pri županu mesta Faro. Udeleženci festivala so navezali nove prijateljske stike, ki plemenitijo rast folklorne in osebnostne zavesti. Folklorna skupina Iskraemeco je dobila kar nekaj povabil za prihodnja leta, iz Portugalske in držav, ki so se udeležile festivala.

Ta mesec se ji lahko pridružite tudi vi.