Upor se je začel v ponedeljek, ko je skupina zapornikov pri zajtrku napadla paznika in mu odvzela orožje, pri čemer so bili ubiti trije pazniki in dva zapornika. Upor je po mnenju poveljnika policije filipinskega glavnega mesta Avelina Razona organiziral vodja teroristične skupine Galib Andang, ki je znan pod imenom Komandant Robot. Od 470 zapornikov je v tem zaporu namreč več kot sto članov te zloglasne skupine, poleg tega pa so po končani operaciji v celicah njegovih najbližjih sodelavcev našli osem pištol, dve ročni bombi in improvizirane napalm bombe. Predsednica Gloria Arroyo je v govoru po radiu dejala, da "terorizem ne bo nikoli zmagal na Filipinih. Izrabili smo vse razpoložljive mirne rešitve, zato smo bili prisiljeni uporabiti silo."

To potrjujejo tudi drugi, ki so sodelovali v pogajanjih. Zaporniki so na začetku pogajanj zahtevali osebno nedotakljivost in čim hitrejši začetek sodnega procesa, kar so jim zagotovili, vendar so postajale njihove zahteve vedno večje, dokler niso pogajanja propadla.

Predsednica je že organizirala preiskavo, ki jo bo vodil notranji minister, v kateri bodo poskušali najti vzroke, zaradi katerih je do takšnega incidenta sploh prišlo.