Italijanska kolesarska pentlja, že 107. v zgodovini, v zadnjem tednu zopet kaže svoj pravi obraz. Kolesarji so se še tretji dan zapored soočili z neprijetnim vremenom. Na njihovo srečo je bila etapa tokrat lažja, ko pa so zapustili Dolomite in prešli v padsko nižino, je posvetilo še sonce. Tako kot se je preko dneva v Italiji umirjalo vreme, tako je bila umirjena tudi 18. etapa od Fiere di Primiera do Padove.

Pred nedeljsko sprintersko parado šampionov v večnem mestu, je bila v Padovi predzadnja priložnost, da svojo moč pokažejo sprinterji, ki so brez težav nadzorovali beg. V zaključnih kilometrih je bilo nekaj kritičnih zoženj ter ostrih zavojev, zato so bili zadnji metri kaotični. Na srečo do padcev ni prišlo in so vsi etapo zaključili brez težav. V zahtevnem zaključku pa se ni znašel prvi favorit etape Jonathan Milan (Lidl-Trek), ki ni našel prave pozicije. V hitrem zaključku, ga je še drugič na Giru letos premagal Belgijec Tim Merlier (Soudal-Quick Step), ki je slavil z minimalno prednostjo pred Italijanom. Tretji je bil Kaden Groves (Alpeci-Deceuninck). »Z ekipo smo morali nekaj postoriti, da presenetimo Milana. Že zgodaj smo pospešili, zato sem tudi sam moral na koncu dolgo sprintati. Sem zelo vesel, da mi je uspelo,« je taktiko presenečenja ekipe Soudal-Quick Step opisal ​Tim Merlier​. Izvrstni belgijski sprinter je prišel do 43. zmage v karieri. Še nikoli do sedaj pa do zmage ni prišel v zadnjem tednu tritedenske dirke, nikoli niti do dveh na enem Grand touru. »Zlobneži s tem dosežkom ne bodo zadovoljni,« se je po zmagi s katero je prekinil oba uroka na en mah smejalo četrtkovemu junaku.

Zelo nasmejan je bil tudi še naprej prepričljivo vodilni kolesar na dirki, ki se vse bolj veseli, da se dirka bliža koncu. »Še en uspešen dan za nami. Na koncu smo se izognili še dežju. Še en dan, ki smo ga prečrtali na poti do cilja,« dneve do Rima odšteva ​Tadej Pogačar. Naslednja dva dneva bosta zanj zagotovo minila hitreje, saj se trasa najbolj približa slovenski meji. »Najprej nas čaka etapa za ubežnike. Čeprav je ne poznam dobro, ni videti prav zahtevna,« je dal napoved za jutrišnjo etapo s startom v bližini Vidma in ciljem pa v Dolomitih. Trasa je speljana med Morteglianom in Sappado ter ima tri kategorizirane vzpone. Prvi kolesar sveta se je nato ozrl še proti soboti: »Pričakujem veliko navijačev. Zagotovo bom užival. Vzpona na Monte Grappo ne poznam, a ga bom v soboto, ko ga prevozimo dvakrat. Pričakujem pravi šov,« je prvi kolesar sveta slovenskim navijačem dal lepo povabilo za ogled obotnega spektakla, ko bo najverjetnejši novi kralj Gira napadel še svojo šesto etapno zmago na dirki. V bučni podpori bosta zagotovo uživala tudi Jan Tratnik in Domen Novak, ki sta še naprej na dobri poti do Rima, Tratnik pa ima jutri zadnjo priložnost za želeno etapno zmago.