Sitor je specializiran za izdelavo hidravličnih stiskalnic za plošče iz polietilena in polipropilena. Z zelo ozko in specializirano nišno proizvodnjo je edini dobavitelj za proizvajalce plošč iz umetne mase v Evropi in ZDA, kamor proda večino svojih strojev. »V preteklih letih, odkar smo postali gazela, smo dobro poslovali,« pravi direktor Rudi Tomšič in razloži, da imajo na leto majhno število velikih projektov, zato je zelo pomembno, ali projekt zaključijo decembra ali januarja naslednje leto. V slednjem primeru gre namreč posel v bilanco naslednjega leta. »Rezultat poslovanja v posameznem letu je zato težko oceniti, treba je gledati večletno poslovanje. Ampak po naših internih bilancah smo tudi v preteklem letu zelo dobro poslovali, medtem ko bo poslovanje v letošnjem in prihodnjem letu kar težavno.«

Letos doslej dve večji naročili

Na vprašanje, zakaj, Tomšič odgovarja, da je oprema, ki jo izdelujejo, investicijska, kupci pa so zaradi razmer na trgu, ko nimajo zasedenih zmogljivosti, z investicijami previdni, zato ima podjetje manj naročil. »Na srečo smo imeli pred začetkom vojne v Ukrajini za skoraj tri leta vnaprej zasedeno proizvodnjo in tudi lani smo še izpolnjevali ta naročila. Od takrat pa recimo z nemškega trga, ki nam predstavlja med 70 in 80 odstotkov realizacije, nismo dobili niti enega večjega projekta. Vemo, da se je bistveno podražila energija, prav tako surovine. Proizvodnja plastičnih plošč je velik porabnik energije, poleg tega je osnova za plastiko nafta, zato je surovina posledično dražja. Tudi dobave nafte iz Rusije so se zmanjšale. Kljub vsemu imamo letos na srečo dve večji naročili. Eno je za angleškega kupca, ki dobavlja elemente za izdelavo implantatov, drugo pa za japonskega kupca, ki izdeluje plastične plošče. To je tudi naš prvi projekt za japonski trg.«

Evropa predstavlja Sitorju 70 odstotkov trga, 30 odstotkov pa Amerika. Nekaj strojev prodajo tudi v druge države po svetu, vendar zelo malo. Podjetje je začelo delati na obetavnem ruskem trgu, kamor so pred vojno v Ukrajini dobavili dve stiskalnici za izdelavo plošč iz plastike. V igri so bila nadaljnja naročila, a so dogovori zaradi vojne zamrli. Na vse načine poskušajo pridobiti nove kupce, recimo v Indiji in na Kitajskem, navede direktor, vendar jim doslej, razen na Japonskem, ni uspelo, ker so evropske cene bistveno višje kot na teh trgih. Ob pomanjkanju velikih naročil si pomagajo z manjšimi, kot so recimo rezervni deli in obnova rabljenih stiskalnic, saj so nekatere na trgu že več kot 25 let. Dobili so tudi manjši projekt za slovenski trg in kljub slabšim razmeram je nekaj povpraševanj za večje projekte, a se naročila zaradi nestabilnega trga odmikajo.

Nova proizvodna hala na čakanju

Podjetje je v preteklih letih precej sredstev vložilo v strojno opremo. V lanskem letu so načrtovali gradnjo nove proizvodne hale s strojno opremo, za katero so kandidirali za evropska sredstva in jih tudi dobili. Kupili so zemljišče in pridobili gradbeno dovoljenje, vendar so naložbo začasno ustavili zaradi negotovih razmer na trgu. Upajo, da se bodo razmere v naslednjih petih letih, kolikor imajo po pridobitvi gradbenega dovoljenja časa, da začnejo graditi, toliko normalizirale, da bodo investicijo lahko izvedli. Za trenutne potrebe je proizvodnja dobro opremljena in avtomatizirana, v letih 2020 in 2021 so več sredstev vložili tudi v robotizacijo. Imajo avtomatizirano robotsko varilno celico, tudi posluževanje na enem izmed strojev ter menjava orodij potekata robotsko, sicer pa je proizvodnja naročniška in številnih opravil pri sestavi strojev ni mogoče bolj robotizirati, pove Rudi Tomšič.

Podjetje ima okoli petdeset zaposlenih in ta številka se v preteklih letih ni veliko spreminjala. Tomšič upa, da bodo kljub trenutno težjim razmeram v bližnji prihodnosti pridobili dovolj naročil, da jim števila zaposlenih ne bo treba krčiti. Sitor zaposluje sodelavce strokovnih profilov, kot so strojniki, monterji, obdelovalci kovin in konstruktorji, primanjkuje pa jim predvsem strojnih inženirjev in tehnikov v proizvodnji, ki so na splošno zelo iskani. Te profile iščejo med mladimi in vsako leto razpišejo štipendije na nivojih poklicne, srednje in univerzitetne izobrazbe. Dijaki in študentje v podjetju opravljajo tudi prakso, kar je največje zagotovilo, da pridobijo ustrezen kader. V Sitorju so zainteresirani za kader iz bližnje okolice, s čimer imajo večje zagotovilo, da bodo zaposleni v podjetju tudi ostali. »Če dobiš kader z drugega konca Slovenije, težko pričakuješ, da bo ostal pri nas,« sklene Rudi Tomšič.