A tega se že dolgo ne počne več. Po neki razlagi zato, ker naj bi bilo škoda, če ne celo škodljivo, da nogometaši niso ves čas v stiku z žogo oziroma da predvsem nabirajo kondicijo, zanemarjajo pa tehniko. A obenem se zdi prva slovenska nogometna liga tiste vrste tekmovanje, na katerem si lahko z viškom kondicijske pripravljenosti oziroma s sposobnostjo teči več od drugih nadvse konkurenčen. Morda so noge v začetku pomladi še okorne, a pridobljena baza v mišicah prej ali slej da rezultat, je pa obenem tako, da se v enem mesecu ne da nadoknaditi, če športnik kondicije nima akumulirane od prejšnjih sezon. In priprav. Ne bomo o imenih, a v slovenskem nogometu je znanih nekaj primerov igralcev, ki se v zrelih letih nikdar niso mogli dobro fizično pripraviti, ker so tega premalo postorili v mladosti. A kondicija je vedno dober pristop, tek v breg pa športniku da srce oziroma pljuča. Ko je FC Liverpool v sezoni 1963/64 prvič po letu 1947 osvojil naslov prvaka Anglije, je za njegovo ekipo veljalo, da je bila tisto sezono daleč najbolje fizično pripravljena. Če se spomnimo pristopa Srečka Katanca iz njegove prve selektorske faze, je bil podoben. Tek na Šmarno goro je bil obvezen, pri čemer je on tekel poleg.

A kondicijsko dobro pripravljeni nogometaši, ki zmorejo veliko teči, so primerljivi z glasbeniki, ki imajo humorna besedila. Tako kot so prvi malodane nujno razglašeni za tekače, ki imajo slabšo tehniko, se drugih hitro oprime oznaka, da ne dosegajo globokoumja resnobnežev. Zelo zgrešeno, a takšno je dojemanje. Prav Katanec se zdi vzorčni primer. Ves čas se je poudarjalo, da je dober tekač, stežka pa se je opazilo, da je šlo za igralca, ki je le redko dal napačno podajo.

Kar zadeva stave, se ponuja prijateljska tekma med reprezentanco ZDA in Slovenije, v kateri bodo slovenske barve večinsko zastopali igralci iz prve slovenske lige. Težko je napovedovati razplet, a naj se oprimemo starega, ne nujno točnega, a poljudno privlačnega pregovora, da na prijateljskih tekmah pade največ golov, ki navaja na stavo, da bodo padli vsaj trije goli, za kar je na voljo stavniški koeficient 1,97.