Na parlamentarnih volitvah v Srbiji je Vučićeva SNS spet močno premagala demokratično opozicijo. Podobno kot na lanskih predčasnih parlamentarnih volitvah je na voliščih spet prišlo do več sto nepravilnosti in volilnih goljufij.

V Srbiji so v nedeljo potekale volitve v državni parlament, pokrajinski parlament Vojvodine in 65 občinskih svetov, tudi mestnega v Beogradu. Po prvih projekcijah na podlagi vzporednih volitev naj bi zmagala Srbska napredna stranka (SNS) predsednika države Aleksandra Vučića s 46,6 odstotka glasov, dobila naj bi 129 od 250 poslanskih sedežev, koalicija Srbija proti nasilju (SPN), v katero so se povezale vse pomembne demokratične opozicijske stranke, naj bi dobila 23 odstotkov, Socialistična stranka Srbije (SPS), ki od leta 2012 sodeluje v vladah s SNS, pa 6,9 odstotka. Triodstotni volilni prag za vstop v parlament bosta prestopili še dve skrajno desni in proruski koaliciji, ki ne popuščata glede Kosova. Spopad med Vučićevo SNS in demokratično opozicijo je bolj izenačen v Beogradu.

Čeprav Vučić v nedeljo nikjer ni kandidiral in čeprav ni več uradno voditelj vladajoče SNS, gre na teh volitvah predvsem za njega, za njegovo v veliki meri absolutno oblast. Sicer ima njegova SNS v Srbiji zagotovljeno zmago, tudi zaradi gospodarske uspešnosti države v zadnjih letih. To pa ne velja za Beograd, kjer bi Vučić lahko doživel neprijeten poraz, potem ko je v prestolnici, ki je nekoč veljala za trdnjavo liberalne demokracije in bi morala igrati vlogo branika pred avtokratskimi težnjami, nepričakovano slavil aprila lani.

Vrnitev »bolgarskega vlaka«

Tokratne volitve je poleg več tisoč domačih spremljalo tudi okoli 400 tujih opazovalcev, kot so predstavniki evropskega parlamenta. Kot kažejo podatki volilnih komisij in omenjenih neodvisnih opazovalcev, je prišlo na voliščih do podobnih incidentov in nepravilnosti kot aprila lani. Med drugim so nekje fotografirali glasovnice, s čimer je volilec dokazal, da je glasoval tako, kot je zahteval delodajalec ali tisti, ki mu je za to plačal.

Spet se je dogajal »bolgarski vlak«, ko nekdo pride na volišče z že izpolnjeno glasovnico in potem odide z neizpolnjeno, ki jo zatem obkroženo na volišče prinese naslednji. Zabeležena so tudi skupna glasovanja vseh članov neke družine in na nekaterih voliščih niso preverjali identitete volilcev. Televizija N1, eden redkih srbskih medijev, ki si je Vučić (še) ni podredil, pa poroča, da so na glasovanje v Beograd vozili avtobusi iz BiH, pred tem so ti volilci dobili stalno prebivališče v Beogradu ali pa tudi ne.

Več si lahko preberete: Aleksandar Vučić razglasil zmago v družbi Milorada Dodika in slovenskega chefa Tomaža Kavčiča

Podkupovanja in pritiski

SNS in Vučić, ki si bo v Srbiji na teh volitvah vsekakor še za štiri leta podaljšal oblast, sta podkupovala volilce tudi z zviševanjem pokojnin in socialne podpore tik pred volitvami (kar je zaradi inflacije nujno). V volilni kampanji opozicija v medijih ni bila v enakopravnem položaju s SNS. Poleg tega so bili marsikje pod pritiskom zaposleni v javnem sektorju. Spletna stran Balkaninsight poroča o uradnici v Kragujevcu, ki so jo premestili na slabše delovno mesto, ker ni hotela pri štetju glasovnic goljufati v korist SNS. V Užicu pa so učitelje prisilili, da so od vrat do vrat delali reklamo za SNS.