V analizo osrednjeslovenske regionalne zbornice smo vključili 30.389 gospodarskih družb, 12.718 samostojnih podjetnikov in 102 zadrugi. To je skupno 42.208 gospodarskih enot, kar predstavlja 36,2 odstotka vseh enot v Sloveniji. Njihovo poslovanje je lani ostalo pozitivno, vendar je v primerjavi z letom poprej rahlo padel neto čisti dobiček, kar lahko pripišemo višanju cen energentov in neugodni poslovni klimi predvsem za velika podjetja.

Skoraj pol vseh družb v Sloveniji

Osrednjeslovenska gospodarska regija je malce večja kot osrednjeslovenska statistična regija, saj zajema še šest občin iz jugovzhodne statistične regije. Skupaj jo tako sestavlja 31 občin, od tega 25 iz ljubljanske urbane regije (Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova - Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Mestna občina Ljubljana, Logatec, Log - Dragomer, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, Vrhnika), poleg tega pa še šest iz jugovzhodnega dela statistične regije (Kočevje, Kostel, Loški Potok, Osilnica, Ribnica in Sodražica).

Gospodarske družbe, ki imajo sedež v osrednjeslovenski gospodarski regiji, predstavljajo kar 43,4-odstotni delež vseh družb v Sloveniji. V letu 2022 so imele 210.277 zaposlenih glede na število opravljenih delovnih ur, kar je 39,3 odstotka vseh zaposlenih v državi, skupno pa so ustvarile 72,483 milijarde evrov prihodkov, to je 49,3 odstotka vseh prihodkov iz prodaje, in 28,894 milijarde evrov oziroma 45,1 odstotka čistih prihodkov od prodaje na tujih trgih.

Dodana vrednost na zaposlenega višja od nacionalnega povprečja

Gospodarske družbe so ustvarile 42 odstotkov celotne dodane vrednosti in 42,1 odstotka celotnega neto čistega dobička družb v Sloveniji (ki je bil leto poprej sicer 48,2-odstoten). Dodana vrednost na zaposlenega v gospodarskih družbah je v osrednjeslovenski regiji v letu 2022 znašala 59.553,10 evra, kar je za 6,7 odstotka več od nacionalnega povprečja (v letu 2021 je ta razlika znašala osem odstotkov). Nekoliko višja v primerjavi z vsemi slovenskimi družbami je bila tudi povprečna mesečna bruto plača, ki je znašala 2163,30 evra, na nacionalni ravni pa 2033,60 evra (torej 6,4 odstotka manj).

V regiji je leta 2022 delovalo 26 odstotkov vseh samostojnih podjetnikov in 25,7 odstotka vseh zadrug v Sloveniji. Samostojni podjetniki so zaposlovali 22,5 odstotka oseb (padec za 0,3 odstotka), ustvarili so 24,4 odstotka vseh prihodkov iz prodaje in 20 odstotkov prihodkov od prodaje na tujih trgih. Glede na velikost gospodarskih družb v strukturi regijskega gospodarstva po številu prevladujejo mikro družbe. Te predstavljajo 84,6 odstotka vseh gospodarskih družb, skupaj z majhnimi družbami pa kar 97 odstotkov vseh družb v regiji in 60 odstotkov v Sloveniji.

Vodijo strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti

Po številu gospodarskih družb so na prvih štirih mestih še vedno najbolje zastopane strokovne, znanstvene in tehnične dejavnosti, trgovina s popravilom motornih vozil, gradbeništvo in področja predelovalne dejavnosti. V teh dejavnostih je bilo skupno registriranih 64 odstotkov družb, pri njih pa je bilo zaposlenih 66 odstotkov vseh zaposlenih v regiji. Glede na velikost gospodarskih družb so bile v letu 2022 na prvem mestu po številu zaposlenih velike družbe, ki so zaposlovale več kot 83.000 oseb ali 43,6 odstotka vseh zaposlenih v slovenskih gospodarskih družbah.

Marjana Majerič je direktorica GZS Zbornice osrednjeslovenske regije.